Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη-Ερντογάν

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία συζήτησαν για την πανδημία ενώ συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

Οι δύο ηγέτες δεν εισήλθαν σε θέματα υψηλής πολιτικής και η συζήτησή τους επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων σε ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν μετά από πολλούς μήνες και έρχεται να σπάσει τον πάγο, προκειμένου να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο ηγέτες δεν εισήλθαν σε θέματα υψηλής πολιτικής. Ωστόσο, συμφώνησαν ότι η ένταση έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού διπλωματία και συνεννόηση με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει και η συγκυρία επιβάλλει αυτή τη συνεννόηση σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής.

Παράλληλα, τονίζουν ότι αυτοί οι δίαυλοι και η συνεννόηση δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση “εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τηλεφωνικό ραντεβού κλείστηκε μετά από επικοινωνία της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβειρα Ελένη Σουρανή με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.