Τι λένε οι ειδικοί για τον σεισμό στη Ρόδο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε νωρίς το πρωί στη Ρόδο, αναστατώνοντας τους κατοίκους.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίζεται 25 χλμ. βορειο-βορειοανατολικά της Ρόδου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 67,4 χλμ.Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας έγραψε στο Facebook: «Ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,4 Ρίχτερ κατεγράφη στις 8:43 μ.μ. με το επίκεντρο 29 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρόδου και σε εστιακό βάθος 50 χιλιομέτρων».

Πάντως, ο κ. Χουλιάρας έσπευσε να σημειώσει πως «τέτοιοι σεισμοί συνήθως δεν παράγουν πλούσιες μετασεισμικές ακολουθίες» και πρόσθεσε ότι «η περιοχή έχει υψηλή σεισμικότητα με πολύ ισχυρούς σεισμούς».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας σχολιάζοντας τη δόνηση της Κυριακής τόνισε πως «ο σεισμός ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη της Ρόδου σεισμός που σημειώθηκε στις 20:43 είχε μέγεθος 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρό του εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο σε απόσταση 29 χιλιομέτρων βόρεια της Ρόδου με εστιακό βάθος μεγαλύτερο των 40 χιλιομέτρων».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας βρίσκεται από χθες σε συνεχή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, το Δήμαρχο Ρόδου, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία της περιοχής και ενημερώνει τους Γενικούς Γραμματείς Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας κ.κ. Καραγιάννη και Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με μία πρώτη προσέγγιση ο Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π. δεν αναμένει πλούσια σεισμική ακολουθία δεδομένου του εστιακού του βάθους (μεταξύ των 40 με 60 χιλιομέτρων). Γεωδυναμικά ο σεισμός εντάσσεται στη διαδικασία υποβύθισης της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική, ενώ δεν είναι άμεσα ορατή η συσχέτισή του με επιφανειακές τεκτονικές δομές.