UniCredit: “Βλέπει” ύφεση 16% στην Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι βαθιά, συμπεραίνει η UniCredit, η οποία βέβαια εκτιμά ότι η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει το 2021 θα είναι ισχυρή.

Αναλυτικότερα, εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις και από 18,6% υπολογίζεται στο 16% φέτος, λόγω της απώλειας εσόδων από τον τουρισμό.

Η UniCredit επισημαίνει την πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του έτους, λόγω του περιορισμού της πανδημίας στη χώρα.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, σημειώνει, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά λιγότερο από 2% σε τριμηνιαία βάση (σε σύγκριση με 3,6% στην Ευρωζώνη), λόγω θετικών συνεισφορών από τη δημόσια κατανάλωση (η οποία πρόσθεσε 0,5% στο ΑΕΠ) και τα αποθέματα (0,8%). Αυτά αντισταθμίζουν εν μέρει την αναμενόμενη αρνητική επίπτωση από την εγχώρια ζήτηση και τις καθαρές εξαγωγές (που αφαίρεσαν 1,2% και 1,3% αντίστοιχα από το ΑΕΠ).

Η UniCredit εκτιμά ότι οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεταξύ των χωρών που θα πληγούν περισσότερο από την πανδημία, και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε απότομη πτώση της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτή η μείωση της ζήτησης θα ενισχυθεί επίσης από την υψηλή σημασία της ναυτιλίας και του τουρισμού στις εξαγωγές υπηρεσιών.

Επιπλέον, η πτώση των κρατήσεων που διαφορετικά θα γινόταν την άνοιξη για την καλοκαιρινή σεζόν είναι πιθανό να σημαίνει ότι η επίδραση της πανδημίας θα είναι πιο επίμονη στον τουρισμό από ό,τι θα είναι σε άλλους τομείς.