Νέο ράλι στα ελληνικά ομόλογα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Νέο ράλι σημειώνουν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα στην αγορά της ευρωζώνης, γεγονός που υποδηλώνει το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφτασε σήμερα στο 1,13% με πτώση της τάξης του 7,8%, μια
ενώ το spread υποχωρεί στις 154 μ.β και πολύ κοντά στα χαμηλά έτους των 138 μ.β.

Εντυπωσιακή βουτιά καταγράφει και η απόδοση του 5ετούς (λήξης 2024) ελληνικού ομολόγου κατά 9% και στο 0,434% έχοντας πλέον επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα.

Ράλι καταγράφει και όλη η υπόλοιπη ελληνική καμπύλη, με την απόδοση του 15ετούς που εκδόθηκε στις αρχές του έτους να υποχωρεί κατά 6% και στο 1,21%.

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος για τους ελληνικού τίτλους, είναι η εικόνα της σημερινής δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων του ΟΔΔΗΧ όπου το επιτόκιο σημείωσε βουτιά στο 0,13% από 0,25% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουνίου.

Εντωμεταξύ, η εικόνα είναι εντελώς αρνητική για τα περισσότερα ομόλογα της ευρωζώνης, με την απόδοση των ισπανικών 10ετών να αυξάνεται κατά 6% και στο 0,5%, των πορτογαλικών κατά 1% στο 0,49% και των ιταλικών να σημειώνει άνοδο της τάξης του 1,6% στο 1,35%.

Έτσι, τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών ξεχωρίζουν, καθώς η Ελλάδα έχει ένα ευνοϊκό προφίλ χρέους, τη στιγμή που η βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους θα αρχίσει να αμφισβητείται τα επόμενα χρόνια, μετά και την εκτόξευσή του φέτος στο 160% του ΑΕΠ.