Διάκριση για την “ΚΥΤΙΟΝ”: Οι φοιτητές που ανακάλυψαν εφαρμογή για την “γεωργία ακριβείας”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Η είδηση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική στις μέρες μας, σε μια εποχή που προσπαθούμε να ξεφύγουμε από την λογική ότι “σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει εξέλιξη”. Και όμως, φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η νέα γενιά των φοιτητών μας που σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια και καινοτομούν με πρωτοποριακές ανακαλύψεις και με οδηγό την τεχνογνωσία που έχουν λάβει.

Νέοι με επιτεύγματα και υψηλή εξειδίκευση δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν από το επιστημονικό επίπεδο φοιτητών των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, διακρίνονται και κυριαρχούν στον τομέα της επιστήμης με τα επιτεύγματά τους, οι οποίοι, ωστόσο, ίσως να είχαν μία πιο γρήγορη εξέλιξη και ώθηση, αν ζούσαν σε άλλη προηγμένη χώρα. Το γεγονός ότι πρέπει να καταβάλλουν διπλό κόπο, ίσως και αυτή η παράμετρος τους κάνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς.

Πρόσφατο παράδειγμα οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που διακρίθηκαν στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας ‘JA Europe Enterprise Challenge 2020’

Άλλο φωτεινό παράδειγμα, είναι η πρόκριση φοιτητών από το Πανεπιστήμιου Πατρών στην τελική 10αδα του 10ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.

Δύο τελειόφοιτοι συμφοιτητές, από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, οι Διονύσιος Μπίτας και Νίκος – Κυριάκος Παπασταύρος εδώ και χρόνια, αφοσιωμένοι ερευνητές, κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα καινοτόμο πρόγραμμα στον τομέα της γεωργίας που ανοίγει δρόμους για την εφαρμογή ενός επαναστατικού συστήματος σε αγροτικές καλλιέργειες.

Απέδειξαν στη πράξη ότι η τεχνολογία αιχμής μπορεί σήμερα να είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να επιστρέψει η νέα γενιά στα χωράφια και τις καλλιέργειες. Το μυστικό σε αυτή τη μετάβαση λέγεται «γεωργία ακριβείας».

Το εγχείρημά τους, αφορά σε ένα ανταγωνιστικού κόστους σύστημα εφαρμογής σε γεωργικές καλλιέργειες με χρήση νευρωνικών δικτυών που είναι ικανό να προσφέρει φασματοσκοπική πρόβλεψη ασθενειών, να κάνει χρήσιμες τηλεμετρήσεις, να συγκεντρώνει, να διαχειρίζεται και να αξιολογεί δεδομένα προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με την άρδευση, την υδρολίπανση, παρέχοντας την αναγκαία ενημέρωση στο χρήστη μέσω γραφικού περιβάλλοντος επικοινωνίας το οποίο δεν απαιτεί την παραμικρή τεχνογνωσία ανάγνωσης.

Η ομάδα τους έχει την ονομασία «ΚΥΤΙΟΝ» και απώτερος στόχος είναι να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αγροτών για την «Γεωργία Ακριβείας».

Οι δύο τους, κέρδισαν ένα από τα βραβεία του 1ου διαγωνισμού καινοτομίας & επιχειρηματικότητας με την ονομασία «Trikala Innovation Challenge enabled by Vodafone business» που έγινε στα Τρίκαλα, επίσης πήραν το 1ο βραβείο και το εισιτήριο για το FANext 2020 στην Ολλανδία στο 7ο Agrifood Masterclass που διοργάνωσε το Orange Grove που υλοποιήθηκε από το Centre for Value Creation του Wageningen University and Research με έδρα την Ολλανδία.

Ο Διονύσης και ο Νίκος-Κυριάκος διαγωνίστηκαν στο Match & Develop a Startup που έγινε πέρυσι στη Πάτρα και κέρδισαν την 1η θέση και την πρόκριση τους στον 2ο γύρο του 10ου διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας όπου κέρδισαν την δεύτερη θέση στον διαγωνισμό.