Κρίσιμη μέρα η σημερινή για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Κρίσιμη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και αν τελικά θα προχωρήσει το πολυσυζητημένο σχέδιο εξυγίανσης, μέσω των ενεργητικών διατάξεων του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Ο επικεφαλής της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας και ο βασικός μέτοχος των Ναυπηγείων, Νίκος Ταβουλάρης, καλούνται να συνομιλήσουν, ένα χρόνο μετά από την υπογραφή προσυμφώνου για την μεταβίβαση και αφού έχουν προηγηθεί ανταλλαγές επιστολών και αλληλοκατηγοριών για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί.

Στόχος είναι να συμφωνηθεί η μεταβίβαση, τουλάχιστον του 50% των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στην εταιρεία ΟΝΕΧ ELEFSIS SHIPYARDS, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής του σχεδίου εξυγίανσης στα αρμόδια δικαστήρια.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, εφόσον υπάρξει συμφωνία θα ξεκινήσει η διαδικασία due diligence που έχει ζητήσει η αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC, η οποία έχει επισήμως εκδηλώσει την πρόθεση να χρηματοδοτήσει την εξυγίανση υπό την ΟΝΕΧ.

Μετά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, αναμένεται να ξεκινήσει η μεταβίβαση των μετοχών στην ONEX ELEFSIS SHIPYARDS
και θα υποβληθεί η αίτηση εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο.

Μετά από διαπραγμάτευση με τους πιστωτές θα εκπονηθεί ένα σχέδιο εξυγίανσης βάσει του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο θα προβλέπει διακανονισμό οφειλών και μακροχρόνιες ρυθμίσεις. Στη συνέχεια αυτό το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το πρωτοδικείο.

Υπολογίζεται ότι οι οφειλές των Ναυπηγείων Ελευσίνας ξεπερνούν 230 εκατ. ευρώ με τους μεγαλύτερους πιστωτές να είναι τα ασφαλιστικά Ταμεία, το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι και η Alpha Bank στην οποία οφείλονται περίπου 80 εκατ. ευρώ.