Καθηγητής Σύψας: Προειδοποίηση για τους ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

“Περιμένουμε δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, ελπίζουμε να μην είναι όπως το πρώτο. Ο ιός ήρθε για να μείνει 1 με 2 χρόνια”, εκτιμά ο καθηγητής Νίκος Σύψας, ο οποίος συμπλήρωσε ότ: “Και το επόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να ζήσουμε με τον ιό”.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας σε εκπομπή, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες που φθάνουν στην Ελλάδα, τονίζοντας: «Ένας ταξιδιώτης που έχει μολυνθεί, αλλά είναι ασυμπτωματικός, μπορεί να κάνει το τεστ στην Ελλάδα, να βγει αρνητικό και ύστερα από λίγες ημέρες να εκδηλώσει συμπτώματα, εν τω μεταξύ μπορεί να έχει διασπείρει τον ιό. Υπάρχει κίνδυνος με τους ασυμπτωματικούς, γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις».

Όσον αφορά την έξαρση τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων σε πολιτείες των ΗΠΑ, ο κ. Σύψας είπε: «Άνοιξαν την κοινωνία απότομα και άτσαλα μετά το πρώτο κύμα. Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες. Αυτό είναι καμπανάκι για τον υπόλοιπο κόσμο. Το άνοιγμα της κοινωνίας ενέχει κινδύνους».

Αναφερόμενος στον δείκτη διασποράς του κορωνοϊού, τόνισε ότι είναι πολύ χαμηλό στην Ελλάδα, ωστόσο εξέφρασε την αγωνία του αν θα συνεχίσει να είναι και σε περίπου 10 μέρες, μετά το άνοιγμα του Τουρισμού.