Κορωνοϊός: 25 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο – 8 «εισαγόμενα»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Σταθερός παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 25, εκ των οποίων τα οκτώ κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Παράλληλα, δεν σημειώθηκε κάποιος θάνατος.

Πέρα από τα οκτώ κρούσματα που εντοπίστηκαν σε πύλες εισόδου, δύο ακόμη προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ενώ ένα ακόμη εισαγόμενο κρούσμα ελέγχθηκε και επέστρεψε στην χώρα προέλευσης. Επίσης, πέντε εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, ένα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, δύο στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, ένα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, δύο στην περιφερειακή ενότητα Αττικής και τρία στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.511, εκ των οποίων το 54,9% άνδρες αφορά άνδρες.

Από αυτά, 810 (23,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.933 (55,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια στιγμή, 11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 62 ετών. Πέντε εξ αυτών (45,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 90,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Από αυτούς, 61 (31,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Οι εστίες διασποράς και τα «εισαγόμενα» κρούσματα

Πάντως, ανησυχία προκαλούν στις υγειονομικές Αρχές οι διάσπαρτες εστίες κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, καθώς και τα εισαγόμενα κρούσματα.

Οι αρμόδιοι δίνουν «μάχη» αφενός για να μην «ξεφύγει» κάποιο κρούσμα, αφετέρου για να καταγράψουν όσο πιο πλήρη και ολοκληρωμένα γίνεται τα στοιχεία κάθε κρούσματος.

Πλέον, ο ένας πόλος επιδημιολογικού ενδιαφέροντος αφορά τους τουρίστες και τα θετικά κρούσματα που θα εντοπίζονται από τους εκτεταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους και ο άλλος πόλος αφορά γενικώς τον πληθυσμό της χώρας ο οποίος επίσης θα «σκανάρεται» για κορωνοϊό μέσα από συνεχή τεστ μοριακού ελέγχου.

Στον χάρτη με τις τοπικές επιδημίες συνεχίζουν να βρίσκονται η Ξάνθη, η Κοζάνη, οι Σέρρες ενώ μετά τη Σύρο όπου είχε καταγραφεί μικρή συρροή κρουσμάτων, μπαίνει και ένα ακόμη νησί, η Κάρπαθος.

Ανησυχία για την Ξάνθη

Για δεύτερο συνεχόμενη μήνα η Περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης βρίσκεται μέσα στις τοπικές επιδημικές εστίες, μετρώντας περί τα 200 θετικά κρούσματα κορωνοϊού, με την πλειονότητα αυτών να αφορούν τους κατοίκους του Εχίνου. Στο ίδιο Πομακοχώρι καταγράφονται και τα περισσότερα από τα 8 θύματα του τελευταίου 15νθήμερου. Σταθερά η περιοχή βρίσκεται κάθε μέρα από τις αρχές του περασμένου μήνα στον ημερήσιο απολογισμό με μονοψήφιο ή διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η σταθερή ροή κρουσμάτων βεβαίως εξηγεί και τα αντανακλαστικά των υγειονομικών αρχών που επέκτειναν στην αρχή της εβδομάδας τα περιοριστικά μέτρα σε άλλους τρεις δήμους, πλην εκείνου της Μύκης με βασική εστία τον Εχίνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, απομακρύνεται για τουλάχιστον άλλες τρεις με τέσσερις εβδομάδες το ενδεχόμενο της «κατάσβεσης» της εστίας στην Ξάνθη.

Σε εγρήγορση παραμένουν όμως και οι άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, τόσο στη Θράκη όσο και στη Μακεδονία, καθώς μεμονωμένα, σποραδικά κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται σε διάφορες Περιφερειακές ενότητες. Για παράδειγμα, χθες αναφέρθηκε κρούσμα σε Σέρρες και Έβρο. Τις προηγούμενες ημέρες είχε αναφερθεί και πάλι Έβρος αλλά και η Δράμα, ενώ στον χάρτη της τοπικής επιδημίας υπάρχει και η Ροδόπη.

Στο μικροσκόπιο Καστοριά, Κοζάνη, Λάρισα

Στη δυτική Μακεδονία πάλι είναι στο προσκήνιο η Καστοριά και η Κοζάνη, που μετρούν συνολικά 19 κρούσματα κορωνοϊού, με τους ειδικούς όμως να αισιοδοξούν πως η τοπική επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.

Στη Θεσσαλία, μικρή αναζωπύρωση σημειώθηκε στην Περιφερειακή ενότητα Λάρισας όπου μέσα στο τελευταίο 48ωρο έχουν καταγραφεί 6 θετικά στον κορωνοϊό κρούσματα. Από αυτά μάλιστα νοσηλεύονταν τα 3 στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας. Πρόκειται για Ρομά από μεγάλο -άλλον πλην εκείνου της Νέας Σμύρνης- οικισμό της περιοχής.

Προβληματισμός για την κατάσταση στην Κάρπαθο

Με ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθούν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές την εξέλιξη της μικρής συρροής εισαγόμενων κρουσμάτων στην Κάρπαθο. Μετά τα πρώτα δύο θετικά κρούσματα που αφορούν σε ζευγάρι Ελληνοαμερικανών που είχαν φτάσει στο νησί προ δεκαήμερου, εχθές καταγράφηκαν άλλα δύο κρούσματα.

Σημειώνεται ότι οι δύο πρώτοι ασθενείς νοσηλεύονται στο Βενιζέλειο νοσοκομείο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πλέον στην Κάρπαθο γίνονται εντατικές ιχνηλατήσεις για να χαρτογραφηθούν οι επαφές των ασθενών και να τεθούν σε περιορισμό και σε παρακολούθηση της υγείας τους.