Καθηγητής Βατόπουλος για κορωνοϊό: “Ίσως πρέπει να απαγορευτούν τα πανηγύρια”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού σε πάρτι και πανηγύρια εξέφρασε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος,ο οποίος τόνισε ότι “ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει αλλά ο ιός δεν ξέρει από αυτά”.

Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, συνεπώς πολύς κόσμος μπερδεμένος αυξάνει τον κίνδυνο υπερμετάδοσης. Έστω αν υπάρχει ένα κρούσμα μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες κρούσματα. «Τα έχουμε ξαναπεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων πως συγκεντρώσεις όπως στον Αλίαρτο και στο Γουδί μπορεί να αποτελέσουν βόμβα μετάδοσης του ιού.

Ερωτηθείς για τις θεωρίες συνωμοσίες σχετικά με τον ιό, ανέφερε πως κάποιοι πιστεύουν στις συνωμοσίες και ότι δεν υπάρχει ο ιός. «Είναι λογικό οι άνθρωποι να μην θέλουν να πιστέψουν ένα κίνδυνο ο οποίος δεν είναι ορατός».

Όπως επεσήμανε, ίσως πρέπει να τεθεί θέμα απαγόρευσης στα πανηγύρια. Για το αν μεταδίδεται με τον αέρα ο ίδιος σχολίασε πως είναι μια επιστημονική συζήτηση που γίνεται για το πόσο μακριά πάνε τα σταγονίδια με που φέρνουν τον ιό τον αέρα και πως εξαρτάται και από τις συνθήκες πχ με τον ανεμιστήρα μπορεί να πάνε πολύ μακριά.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα έχουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα και πως όσο καλύτερα συμπεριφερόμαστε τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα αυτή.