Μόσιαλος για κορωνοϊό: Καμπανάκι για παιδιά με παθήσεις ή παχυσαρκία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Tα παιδιά μπορεί να κατατάσσονται στις κατηγορίες χαμηλού κινδύνου μόλυνσης του κορωνοϊού, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν από το ενδεχόμενο προσβολής από τη νόσο.

Κάθε άλλο, ακόμη και όσα κρούσματα καταγράφονται ως ασυμπτωματικά μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια σε μεγαλύτερους ανθρώπους και κυρίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή τους ηλικιωμένους.

Εκτός αυτού όμως παιδιά με παθήσεις ή παχυσαρκία κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό, ενώ πάντα ελλοχεύει και ο κίνδυνος της φλεγμονώδους διαταραχής.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρεται με μακροσκελή του ανάρτηση ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος τονίζει:

«Οι νέες οδηγίες των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου Νόσων και Πρόληψη (CDC, US) αποκλείουν την ηλικία ως παράγοντα για τη μετάδοση του COVID-19. Περισσότερα από 7,000 παιδιά μόνο στη Florida διαγνώστηκαν θετικά, από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο (σύμφωνα με την εφημερίδα Miami Herald).

Ταυτόχρονα, στο Texas βρέθηκαν τουλάχιστον 1.335 νέα κρούσματα σε εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας και από αυτούς που μολύνθηκαν, 894 ήταν μέλη του προσωπικού και 441 ήταν παιδιά. Οι περιπτώσεις προέρχονταν από 883 εγκαταστάσεις παιδικής φροντίδας που είναι ανοιχτές στην πολιτεία. Είναι αξιοσημείωτη δε η αύξηση από τις 15 Ιουνίου, όπου υπήρχαν 210 κρούσματα από 177 εγκαταστάσεις (141 μελών του προσωπικού και 69 παιδιών).

Αυτοί οι αριθμοί είναι μια ζοφερή υπενθύμιση ότι παρόλο που φαίνεται ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους ενήλικες, εξακολουθούν να μπορούν να προσβληθούν από την ασθένεια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να χρειαστούν νοσηλεία. Σύμφωνα με το CDC, τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν μολυνθεί πιθανότατα θα είναι ασυμπτωματικά ή θα έχουν μόνο ήπια συμπτώματα. Αλλά το να είναι ασυμπτωματικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν την ασθένεια και να την διαδώσουν σε άλλους, όπως μέλη της οικογένειας που μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Τα παιδιά που πάσχουν από παχυσαρκία ή έχουν παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, έχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια εάν νοσήσουν με COVID-19. Επιπλέον, τα παιδιά και οι έφηβοι ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από μια σπάνια αλλά σοβαρή και μερικές φορές θανατηφόρα φλεγμονώδη διαταραχή (MIS-C) που πιστεύεται ότι συνδέεται με το COVID-19. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν και μπορεί να εμφανιστούν έως και ένα μήνα μετά τη μόλυνση ενός παιδιού με COVID-19. Δυστυχώς αυτό περιλαμβάνει και αυτά που ήταν ασυμπτωματικά.

Το MIS-C είναι μια κατάσταση όπου διάφορα μέρη και όργανα του σώματος μπορούν να παρουσιάσουν φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών ή των γαστρεντερικών οργάνων. Τα παιδιά με MIS-C μπορεί να έχουν πυρετό και διάφορα συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, έμετο, διάρροια, πόνο στον αυχένα, εξάνθημα, κόκκινα μάτια ή αίσθημα υπερβολικής κόπωσης. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι προκαλεί το MIS-C. Ωστόσο, πολλά παιδιά με MIS-C νόσησαν με COVID-19 ή συναναστράφηκαν με κάποιο φορέα COVID-19.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίσημη θεραπεία για αυτή τη διαταραχή, οι γιατροί χρησιμοποιούν διαφορετικές θεραπείες για τη θεραπεία της. Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό εάν μπορεί να επηρεάσει τους ενήλικες ή εάν ορισμένα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν.

Ας προσέχουμε και ας μιλήσουμε με τα παιδιά. Να γνωρίζουν ότι πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες φυσικής απόστασης, και να φορούν μάσκες και να πλένουν τα χέρια τους συχνά».