Νέα μέτρα για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού αποφασίστηκαν στην τηλεδιάσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ειδικότερα αποφασίστηκε:
-Όσοι εισέρχονται από το συνοριοφυλάκιο του Προμαχώνα θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό έως 72 ώρες πριν και να είναι αρνητικό.
-Η συμπλήρωση του PLF (φόρμα εισόδου στη χώρα) θα πρέπει να έχει γίνει 24 ώρες πριν την είσοδο στη χώρα.
-Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων στο εσωτερικό της χώρας από κλιμάκια ΕΑΔ, Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και ΕΛΑΣ.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, τέθηκε επί τάπητος η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, η ανάγκη προσήλωσης στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αυστηροποίησης των μέτρων στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.
“Το άνοιγμα της χώρας πρέπει να γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών”, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων που έχουν προβλεφθεί, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Τα μέτρα
1ον. Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου 2020 από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
2ον. Η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.
3ον. Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για το λόγο αυτό, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.
Η κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και λαμβάνει τις αποφάσεις της, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια, εξέφρασε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας.