Αγορά HANDIES: Άνοδος στον Ατλαντικό – Στασιμότητα στον Ειρηνικό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Market Analyst

Η αγορά των Handies, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ευρώπη διατήρησε τη δυναμική της, με αρκετά φορτία Scrap προς τη Μεσόγειο, αλλά και υπερατλαντικά ταξίδια προς την περιοχή της ECSA με λιπάσματα.

Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια έμειναν στα $ 6-7Κ/ημέρα και προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, αυξήθηκαν στα $ 7,5-8,5Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια αυξήθηκαν στα $ 5,5-6,5Κ /ημέρα.

Θετική εικόνα παρουσίασε και η αγορά της Μεσογείου. Μπορεί η δραστηριότητα μέσα στη Μεσόγειο να ήταν υποτονική, ωστόσο κάποια φορτία προς την Ασία βοήθησαν την αγορά. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο, προς την Ευρώπη αυξήθηκαν στα $ 5-6Κ /ημέρα (bss Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυξήθηκαν στα 6-7Κ /ημέρα (bss Canakkale) και προς την Ασία στα $ 14-15Κ /ημέρα.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η δραστηριότητα στον Αμερικάνικο Κόλπο ήταν ικανοποιητική, με αρκετές νέες ευκαιρίες απασχόλησης προς όλους τους προορισμούς. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κινήθηκαν στα $ 9-10Κ /ημέρα και στην Ασία στα 13,5-14,5Κ /ημέρα.

Και η αγορά της ECSA συνέχισε να έχει ανοδικές τάσεις, και αυτή την εβδομάδα. Η ζήτηση ήταν αυξημένη προς όλες τις περιοχές και αυτό αποτυπώθηκε και στους αυξημένους ναύλους. Όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα υπερατλαντικά ταξίδια. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια αυξήθηκαν στα $ 11,5-12,5Κ/ημέρα (Ευρώπη –Μεσόγειο), προς τη Δυτ. Ακτή της Λατ. Αμερικής (WCSA) ανέβηκαν στα $ 16,5-17,5Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 16-17Κ/ημέρα.

Στην Ασία, η αγορά συνέχισε στα ίδια επίπεδα, καθώς η ζήτηση από Αυστραλία και ανατολική Ινδία παρουσίασε κάμψη. Ωστόσο, προς το τέλος της εβδομάδας και δεδομένης της αργίας στη Σιγκαπούρη την Παρασκευή, παρατηρήθηκε βελτίωση της κινητικότητας. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή έκλεισαν στα $ 6-7Κ /ημέρα, τα κυκλικά ταξίδια από το NOPAC στα $ 6,5-7,5Κ/ημέρα και από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 8-9Κ /ημέρα.