Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να μπει «φρένο» στον ιό – Πάνω από 500 κρούσματα τον Ιούλιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Καθημερινά εντείνονται οι φόβοι για ένα πρόωρο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς τα σημάδια των τελευταίων ημερών είναι άκρως ανησυχητικά.

Μόνο τον Ιούλιο, καταγράφηκαν στη χώρα 501 κρούσματα, εκ των οποίων τα 277 ήταν «εισαγόμενα» ενώ σε διάστημα, μόλις 12 ημερών, διπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Την ίδια στιγμή, η εμφάνιση του ιού τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνει ολοένα και περισσότερες περιοχές, ενώ τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι πολλά κρούσματα είναι απροσδιόριστης προέλευσης, δηλαδή «ορφανά».

Η ανησυχία στην κυβέρνηση για την αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα οδήγησε στην απόφαση να επανέλθει η ενημέρωση για τον κορωνοϊό, αυτή τη φορά όμως σε εβδομαδιαία βάση. Η ενημέρωση θα αφορά αποκλειστικά επιχειρησιακά θέματα και θα γίνεται κάθε Τρίτη από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Εν τω μεταξύ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι μπορεί να έχουμε την ίδια εξέλιξη με άλλες βαλκανικές χώρες και να βρεθούμε αντιμέτωποι με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Πολλές είναι οι φωνές, που -βλέποντας τη μεγάλη αύξηση των νοσηλευομένων- λένε ότι επιστρέφουμε στον Μάρτιο ενώ οι ειδικοί, επισημαίνουν, πως αν δεν επανέλθει η τήρηση των μέτρων προστασίας και η διατήρηση των αποστάσεων, το δεύτερο κύμα κορωνοϊού θα έρθει πολύ νωρίτερα στη χώρα μας.

Οι κυβερνητικές συσκέψεις είναι συνεχείς, προκειμένου να αξιολογείται η καθημερινά η επιδημιολογική κατάσταση και αν χρειαστεί να ληφθούν και νέα έκτακτα μέτρα, που ωστόσο δε θα αφορούν σε νέο «lockdown», καθώς η οικονομία δεν το αντέχει.

Προς το παρόν το βάρος δίνεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, ωστόσο ήδη υπάρχουν φωνές που μιλούν για κλείσιμο των beach bar και των χώρων που επικρατεί συνωστισμός, ενώ ήδη προοιωνίζεται ότι η απαγόρευση των πανηγυριών θα παραταθεί μέχρι τέλος  Αυγούστου, αντί μέχρι τέλος Ιουλίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Μπαίνουμε σε έξαρση της πανδημίας

«Δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μπαίνουμε σε έξαρση», υποστήριξε μιλώντας στο MEGA, η καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Η ίδια εξήγησε πως αυτό οφείλεται κυρίως στα διάσπαρτα κρούσματα στην κοινότητα τα οποία δεν μπορούν να ιχνηλατηθούν ούτε να βρεθεί ο τόπος προέλευσής τους.

Τόνισε πως ανεξαρτήτως των οδηγιών της πολιτείας, πρέπει όλοι να αποκτήσουμε συλλογική κοινωνική ευθύνη και να χρησιμοποιούμε μάσκα σε κάθε δημόσιο χώρο.

«Η έξαρση  μπορεί να ελεγχθεί μόνο αν αισθανθούμε ότι είμαστε κοινωνικά υπεύθυνοι», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως εξήγησε πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανεξάρτητη από την παρουσία ή μη των τουριστών, καθώς ο ιός βρίσκεται ήδη στη χώρα.

Η ίδια ωστόσο δεν περίμενε μια νέα έξαρση τώρα, αλλά προς τα τέλη του Αυγούστου.