Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή – Το ωράριο λειτουργίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Aνοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 19 Ιουλίου, προκειμένου η αγορά να πάρει τα “πάνω της” και οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τα ψώνια τους.
Η εκπτωτική περίοδος θα διαρκέσει έως και την 31η Αυγούστου. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει τα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοιχτά από τις 11:00 το πρωί έως τις 18:00 αυτή την Κυριακή.

Ωστόσο, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα εφαρμόζουν σε ορισμένες περιπτώσεις ωράριο λειτουργίας από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 20:00. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα σούπερ μάρκετ δεν συμμετέχουν στις ανοιχτές Κυριακές και παραχωρούν αργία στους εργαζόμενους.

Οι κανόνες λειτουργίας

Τα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με τους κανόνες, πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες πρακτικές ώστε να διευκολύνουν τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα:

Είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής. Δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση

Η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται.

Σε περίπτωση που υπάρξουν μειώσεις σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των προς πώληση ειδών, τότε επιβάλλεται η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης και θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Επιβάλλεται η αναγραφή του εύρους του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης (π.χ. από … % έως … %) σε περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων.

Σε κάθε άλλη περίπτωση πριν των προαναφερθέντων θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό

Σε περίπτωση ελέγχου οι καταστηματάρχες θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλιά και η αναγραφόμενη τιμή είναι σωστές, βάσει έκπτωσης.

Οι υπόλοιπες Κυριακές που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά ως το τέλος του 2020 είναι οι:

1η Νοεμβρίου 2020
13η Δεκεμβρίου 2020
20ή Δεκεμβρίου 2020
27η Δεκεμβρίου 2020