Απάντηση στην Άγκυρα η έγκριση ερευνών για πετρέλαιο νότια της Κρήτης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το πράσινο φως άναψε η Αθήνα για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, έκτασης 33.933 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία συνορεύει με την παραχώρηση «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» που έχουν αναλάβει για έρευνες – κατόπιν σύμβασης μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο η οποία και κυρώθηκε από τη Βουλή – οι εταιρείες «Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια».

Σύμφωνα με δημοσίευματα, το αδιάθετο μπλοκ όπως έχει οριοθετηθεί βρίσκεται κάτω από τη Γαύδο και τις περιφερειακές ενότητες του Ηρακλείου και του Λασιθίου. Εκεί ακριβώς νότια της ανατολικής περιφερειακής ενότητας της Κρήτης περνά η παράνομη γραμμή οριοθέτησης βάσει του συμφώνου Ταγίπ Ερντογάν και Φαγέζ Αλ Σάρατζ καταπατώντας μέρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το σχέδιο της Αθήνας, είναι να μπλοκάρει τα σχέδια της Τουρκίας, μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της περιοχής «Νότια της Κρήτης» προσκαλώντας διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ελληνικά ύδατα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΝΕΑ», ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης εξέδωσε απόφαση με την οποία ενέκρινε το περιβαλλοντικό σχέδιο για τη διενέργεια έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή «Νότια της Κρήτης», βάσει της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τη διαδικασία της έκδοσης ΣΜΠΕ είχε εκκινήσει ο προηγούμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς, ετοιμάζοντας το περιβαλλοντικό σχέδιο και δίνοντάς το προς δημόσια διαβούλευση από τον Αύγουστο του 2019. Πηγές αναφέρουν ότι ο τότε επικεφαλής της ΕΔΕΥ κινήθηκε κατόπιν ενδιαφέροντος που εκδήλωσαν, άτυπα, μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ η έκδοση της απόφασης για την έγκριση του περιβαλλοντικού σχεδίου πριν από την παραχώρηση του μπλοκ επιταχύνει τις διοικητικές και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σκοπός είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα προσέλθουν να έχουν έτοιμη αδειοδοτημένη την περιοχή ώστε μετά τον διαγωνισμό, την ανάδειξη του παραχωρησιούχου και την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή να τρέξουν με εξπρές διαδικασίες οι έρευνες νότια της Κρήτης.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντώντας σε ερωτήματα των «ΝΕΩΝ» επιβεβαίωναν πως η έκδοση της απόφασης για τη ΣΜΠΕ αποσκοπεί στην υπερπήδηση των όποιων γραφειοκρατικών εμποδίων ώστε όταν κι εφόσον ληφθεί απόφαση για παραχώρηση της περιοχής να τρέξουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες. Η διάθεση του μπλοκ μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Είτε η κυβέρνηση να αποφασίσει την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού είτε εφόσον δεχτεί αίτημα από πετρελαϊκούς ομίλους να απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και σε άλλους επενδυτές ώστε κατόπιν και πάλι μέσω διαγωνισμού να αναδειχθεί ο παραχωρησιούχος.