Κορκίδης: Βαθύ το αποτύπωμα της πανδημίας στις φετινές θερινές εκπτώσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τις συνέπειες της πανδημίας στο λιανεμπόριο και τις θερινές εκπτώσεις σχολιάζει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης περιγράφει ένα απαισιόδοξο κλίμα στο εμπόριο, με τις θερινές εκπτώσεις να κινούνται σε επίπεδα μνημονιακής περιόδου . Όπως αναφέρει, «στόχος για φέτος επαναπροσδιορίζεται στο να περιορίσουμε το σοκ της μείωσης του τζίρου στο -12% και των απωλειών κερδών στο -39%».

«Η χρονιά που διανύουμε, θα μας γυρίσει σίγουρα αρκετά χρόνια πίσω, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε πόσο» υπογραμμίζει ο κ. Κορκίδης σημειώνοντας πως «όπως όλα δείχνουν, βαθύ θα είναι το αποτύπωμα της πανδημίας στις φετινές θερινές εκπτώσεις, με την αγοραστική κίνηση στην Αττική να συνεχίζει υποτονικά, αντίστοιχα με τα επίπεδα του διαστήματος που έχει μεσολαβήσει από την πλήρη άρση του lockdown».

Ο κ. Κορκίδης προβλέπει μια απότομη διακοπή της ανοδικής τάσης που κατέγραφε ο τζίρος από το 2009, ενώ κρίνει πως η φετινή χρονιά θα είναι ίσως η χειρότερη της δεκαετίας.

«Η χρονιά που διανύουμε, θα μας γυρίσει σίγουρα αρκετά χρόνια πίσω, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε πόσο. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα οικονομικά στοιχεία είναι βέβαιο πως φέτος, η ανοδική τάση, που είχε εμφανισθεί το καλοκαίρι του 2014, όταν για πρώτη φορά από το 2009 είχε καταγραφεί αύξηση του τζίρου, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, θα διακοπεί, λόγω κορωνοϊού.

Ως γνωστό, η μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση που καταγράφηκε ήταν το 2013, όταν ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων υποχώρησε κατά 12% σε σύγκριση με το 2012 και διαμορφώθηκε στα 5,8 από 6,6 δις ευρώ. Ενδεχομένως η φετινή χρονιά να είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας, αφού η μείωση των πωλήσεων, που καταγράφεται τα α’ εξάμηνο του 2020, στο εμπόριο είναι -23% και η μείωση στα κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων είναι -77%. Αυτά τα μεγέθη δύσκολα ανατρέπονται στο β’ εξάμηνο, αλλά τουλάχιστον μπορούν να βελτιωθούν μέχρι τέλος του έτους, μειώνοντας αισθητά τις προβλεπόμενες απώλειες» δηλώνει.

Σχολιάζοντας τις θερινές εκπτώσεις στην Αττική, όπου πραγματοποιούνται άνω του 50% των εμπορικών συναλλαγών, εκτιμά ότι ο τζίρος θα σημειώσει σημαντική μείωση (>17%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Ο κ. Κορκίδης αναφέρει πως «το 65% των εμπορικών καταστημάτων στην Αττική δηλώνει πως έχει πληγεί από την κρίση της πανδημίας και εκτιμά τις απώλειες τζίρου στο -54%». Με βάση όλα αυτά, και δεδομένης «της ανύπαρκτης τουριστικής κίνησης και της απούσας τόσο της “εισαγόμενης” όσο και της “εσωτερικής κατανάλωσης”» εκτιμά πως «οι φετινές εκπτώσεις θα διαμορφωθούν σε επίπεδα μνημονιακής περιόδου και πολύ χαμηλότερα από τα 6 δισ. ευρώ».