Πώς κινείται η τουριστική αγορά στα ελληνικά νησιά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στην τηλεόραση του MEGA μίλησαν ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Ρόδο, Κώστας Αποστολίδης και ο πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής Σπετσών, Αντώνης Βορδώνης για την κίνηση της αγοράς και του τουρισμού στα δύο νησιά και για τον τζίρο των ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΤΕΠ, τα ξενοδοχεία θα χάσουν 5,7 δισ. και η πτώση του τζίρου θα αγγίξει το 67%, ενώ η μείωση της απασχόλησης το 35%.

Είναι ένα πρωτόγνωρο καλοκαίρι για τα δεδομένα της Ελλάδας, υποστήριξε ο κ. Αποστολίδης, ωστόσο στη Ρόδο τα πράγματα είναι αισιόδοξα καθώς το νησί μετράει περί τους 12.000 μόνιμους κατοίκους.

Στη δική του επιχείρηση, ο κ. Αποστολίδης είχε την ευχέρεια να μην απολύσει κανέναν εργαζόμενο, ενώ κατάφερε να αυξήσει και το τζίρο. Μάλιστα, κάνοντας επενδύσεις κατά την περίοδο της πανδημίας κατόρθωσε να αυξήσει τις θέσεις εργασίας για του χρόνου.

Από την πλευρά του ο κ. Βορδώνης υποστήριξε πως οι Σπέτσες είναι από τους πιο τυχερούς προορισμούς, καθώς βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, έχει εύκολη πρόσβαση και μεγάλο εγχώριο κοινό. Βέβαια, αυτό δεν αποκλείει το γεγονός ότι η ζημιά είναι τεράστια με ένα αίσθημα αισιοδοξίας να υπάρχει ακόμα.

Σημείωσε επίσης πως οι θέσεις εργασίας έχουν διατηρηθεί και κάπου έχουν αυξηθεί. Όμως έχουν μειωθεί πολύ ο τζίρος και τα έσοδα, όχι όμως και τα έξοδα. Το μεγάλο πρόβλημα στα ξενοδοχεία και ειδικά στις μικρές μονάδες, είναι η έλλειψη ρευστότητας. Τόνισε πως από το 1,5 δισ. έχουν μπει τα 77 εκατ. και πως οι επιχειρηματίες δεν έχουν δει χρήματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ υπάρχει μία πολύ καλή πρόθεση, η τράπεζα διαχειρίζεται τα χρήματα σαν ένα καινούριο δάνειο και δύσκολα τα δίνει σε μια εταιρεία.

Όσον αφορά τις κρατήσεις, ο κ. Αποστολίδης υποστήριξε πως ήδη έχουν ακυρωθεί αρκετές, ενώ για τις τιμές είπε πως από την αρχή της πανδημίας έχουν γίνει μειώσεις με σκοπό την προσέλκυση κόσμου και μέχρι τέλος της σεζόν θα παραμείνουν έτσι.