Τα κέρδη της Ελλάδας από την συμφωνία των Βρυξελλών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

“Πρόκειται για ιστορική ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση” αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη για την συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Και αυτό γιατί για πρώτη φορά, θεσμοθετείται τέτοιου μεγέθους κοινός δανεισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό των κρατών-μελών, ώστε να λάβουν τις επιχορηγήσεις.

Για τη χώρα μας ερμηνεύεται ως εθνική επιτυχία, καθώς εξαρχής ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ζήτησε μια φιλόδοξη, γενναία αντίδραση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στην κρίση της πανδημίας και κατάφερε να αποσπάσει ένα συνολικό πακέτο που υπερβαίνει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το πακέτο

-Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός για τα επόμενα επτά έτη ύψους 1,074 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Ταμείο θα είναι τριετές (δεσμεύσεις πόρων μεταξύ 2021-3), με πληρωμές έως και το 2026. Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτείται μέσω κοινού δανεισμού με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Προϋπολογισμού της.

-Ένα συνολικό πακέτο για την Ελλάδα, το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει περίπου 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,5 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,5 δισ. δάνεια. Σε αυτά προστίθενται σχεδόν 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα δοθούν μέσα από δράσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021- 2027.