ΗΠΑ: $1,95 δισ. για το εμβόλιο της Pfizer εάν είναι αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει 1,95 δισ. δολάρια για την παραγωγή και παράδοση από την Pfizer 100 εκατομμυρίων δόσεων του υποψηφίου εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην χώρα, εάν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ΗΠΑ μπορεί να αποκτήσουν επιπλέον 500 εκατομμύρια δόσεις, πρόσθεσε το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Το εμβόλιο αναπτύσσεται από κοινού από τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech και την Pfizer με έδρα τις ΗΠΑ.

Εάν το πιθανό εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό σε μια δοκιμή μεγάλης φάσης και λάβει έγκριση ή άδεια έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο είπε ότι η Pfizer θα αρχίσει να διανέμει δόσεις του εμβολίου σε τοποθεσίες των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, το εμβόλιο θα διατεθεί στους Αμερικανούς “χωρίς κόστος”, σημείωσε το υπουργείο.

H μετοχή της Pfizer ενισχύεται κατά περισσότερο από 4% προσυνεδριακά ενώ η μετοχή της BioNTech ξεπερνά το +6%.

“Μέσω της Επιχείρησης Warp Speed, συγκεντρώνουμε ένα χαρτοφυλάκιο εμβολίων για να αυξήσουμε τις πιθανότητες ο Αμερικανός λαός να έχει τουλάχιστον ένα ασφαλές, αποτελεσματικό εμβόλιο ακόμη και στα τέλη του τρέχοντος έτους”, ανέφερε σε δήλωσή του ο γραμματέας του υπουργείου Υγείας Alex Azar. “Ανάλογα με την επιτυχία στις κλινικές δοκιμές, η σημερινή συμφωνία θα επιτρέψει την παράδοση περίπου 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου που αναπτύσσονται από την Pfizer και τη BioNTech.”