Πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας – Διάβημα διαμαρτυρίας από Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Συναγερμός σήμανε στην κυβέρνηση μετά την πρόκληση της Άγκυρας- μέσω Navtex- ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έως τις 2 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει έρευνες στα νότια και ανατολικά του Καστελόριζου.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες, με την Κυβέρνηση να διαμηνύει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων, ενώ επί ποδός βρίσκονται και οι δυνάμεις και στα χερσαία σύνορα της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της και “θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”.

Το βράδυ έγινε γνωστό πως η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ πληροφορίες από την κυβέρνηση ανέφεραν ότι οι Αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και στον Ο.Η.Ε., καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει ό,τι σχεδιάζει στο Καστελόριζο, έστειλε και το Στειτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον:

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ένα NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν οποιαδήποτε σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή”.