Ευρωζώνη: Σε υψηλό 25 μηνών ο σύνθετος ΡΜΙ Ιουλίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σε υψηλό 25 μηνών διαμορφώθηκε ο σύνθετος ΡΜΙ στην ευρωζώνη για τον Ιούλιο, καθώς τα περισσότερα τμήματα της οικονομίας που είχαν κλείσει εξαιτίας του κορονοϊού, άνοιξαν εκ νέου και οι καταναλωτές επέστρεψαν στα καταστήματα και στα γραφεία τους και ξοδεύουν λεφτά.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 54,8 μονάδες τον Ιούλιο από τις 48,5 μονάδες τον Ιούνιο, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 51,1 μονάδες.

“Οι επιχειρήσεις ανά την ευρωζώνη ανακοίνωσαν ενθαρρυντική έναρξη του γ΄ τριμήνου, με την παραγωγή να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών τον Ιούλιο, καθώς τα lockdowns συνεχίζουν να χαλαρώνουν και οι οικονομίες άνοιξαν εκ νέου”, τόνισε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε στις 52,7 μονάδες από τις 47 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, υποδηλώνοντας πως η ανάκαμψη θα παραταθεί και τον Αύγουστο.

“Η ζήτηση φαίνεται να συνεχίζει να ανακάμπτει στους επόμενους μήνες αλλά ο φόβος είναι ότι η αυξημένη ανεργία και οι πληγέντες ισολογισμοί, μαζί με την ανάγκη για συνέχιση της κοινωνικής αποστασιοποίησης, είναι πιθανό να πλήξουν την ανάκαμψη”, ανέφερε ο Williamson.