Αντιπαράθεση στη βουλή για την Navtex που εξέδωσε το Λιμενικό στο Καστελόριζο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 5 λεπτά

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε στη Βουλή η Navtex που εξέδωσε το Λιμενικό για δέσμευση της περιοχής του Καστελόριζου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος απευθυνόμενος προς την υπουργό Άμυνας σημείωσε: «Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως αν αυτό που είπατε στην αρχή της τοποθέτησής σας το είπατε ου εν τη ρύμη του λόγου σας ή αν το εννοείτε. Ότι δηλαδή σε μία στιγμή που η ένταση στο Αιγαίο λόγω της τουρκικής προκλητικότητας έχει αγγίξει το ζενίθ και τη στιγμή που χρειάζεται απόλυτη συνεννόηση, σοβαρότητα, στρατηγική και στενή παρακολούθηση των όσων συμβαίνουν στο Αιγαίο η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων – πολιτική και στρατιωτική – και το Μέγαρο Μαξίμου δεν γνώριζε ότι στην περιοχή του Καστελορίζου εκδόθηκε NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά από το ελληνικό λιμενικό.

Θέλω – παρακαλώ- να σας δώσω τη δυνατότητα να τοποθετηθείτε επ αυτού διότι αν ισχύουν αυτά που μας είπατε στην τοποθέτησή σας τα πράγματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεστε μια κρίση.

Θέλετε να μας πείτε ότι την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά στο Αιγαίο κάποιες υπηρεσίες χωρίς τη γνώση της πολιτικής ηγεσίας εκδίδουν NAVTEX και οι υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν αμέριμνοι τις τριήμερες ή διήμερες διακοπές τους και ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τα ελικόπτερα του ελληνικού στρατού για πηγαινοέρχεται από την Πάρο στην Επίδαυρο και την Επίδαυρο στην Πάρο. Αυτό μας είπατε; Ελπίζω να το διαψεύσετε».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απέδωσε την NAVTEX σε εσφαλμένη εικόνα και ανέφερε ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν είχε γνώση.

«Το Λιμενικό εξέδωσε Navtex, εκτιμήθηκε ότι θα εκλαμβάνετο ως αμφιλεγόμενο μήνυμα, έγινε σε χαμηλό επίπεδο, δεν γνωρίζαμε κάτι, έγινε η σχετική διόρθωση, ολοκληρώθηκε η αποκλιμάκωση», υποστήριξε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προκαλώντας αντιδράσεις στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

«Η έκδοση οποιασδήποτε NAVTEX, οι NAVTEX ξέρετε δεν αφορούν μόνο φρεγάτες μπορούν να αφορούν και οποιοδήποτε σκάφος ακόμα και ένα φουσκωτό του Λιμενικού Σώματος. Είναι μία τυπική διαδικασία η οποία δεν υπόκειται στην έγκριση των υψηλότατων κλιμακίων της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Από τη στιγμή που περιήλθε εις γνώσην αυτή η πληροφορία έγιναν οι διορθωτικές κινήσεις.

Δεν μπορεί η στρατιωτική ηγεσία ή η πολιτική ηγεσία να γνωρίζει κάθε στάδιο μίας τυπικής διαδικασίας που διεξάγεται μεταξύ κατωτέρας βαθμίδας της ιεραρχίας. Από τη στιγμή που περιήλθε εις γνώσην έγινε η σχετική διορθωτική κίνηση.

Και η αποκλιμάκωση θα έλεγα ότι ολοκληρώθηκε. Ναι θα ήταν ένα πρόβλημα την ώρα που αποκλιμακώνεται ( η κρίση) οι δύο στόλοι αποχωρούν από κάποιες θέσεις τις οποίες καταλάμβαναν τόσο καιρό να εκδιδόταν μία NAVTEX αλλά αυτό ξέρετε γινόταν κατά πάγια τακτική στο παρελθόν. Έγινε η διορθωτική κίνηση αφορούσε μία πολύ ήσσονος δραστηριότητα.

Λύθηκε κάθε παρεξήγηση. Και δε νομίζω ότι από όλα αυτά που διεμείφθησαν όλες αυτές τις ημέρες, από όλη αυτή την τεράστια κίνηση που πραγματοποιήθηκε, από όλο αυτό που απέδειξαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας – ακολουθώντας οδηγίες της κυβέρνησης – αυτό το οποίο θα πρέπει να κρατήσουμε είναι αυτό επί του οποίου εσείς γαντζώνεστε για να μας πείτε ότι όλο αυτό το πράγμα δεν έφερε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Συνεχίζουμε την επαγρύπνηση και προσέχουμε», απάντησε στο Δημήτρη Τζανακόπουλο ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Δυστυχώς παρουσιάστηκε μία εσφαλμένη εικόνα ότι το (Πολεμικό) Ναυτικό εξέδωσε NAVTEX κλπ κλπ, δεν ήταν το Ναυτικό, ήταν το Λιμενικό. Αυτό σας λέω. Δεν ξέρω γιατί. Δεν ξέρω γιατί αυτός που αναπαρήγαγε αυτή την είδηση δεν φρόντισε ασκώντας υπεύθυνα τη δουλειά του να επιβεβαιώσει κατά πόσον το Ναυτικό έχει εκδώσει NAVTEX και όχι το Λιμενικό εν προκειμένω κατά πάγια διαδικασία. Δεν ξέρω και δεν θέλω να μπω σε αυτή την κουβέντα. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που βγήκε προς τα έξω δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση», συμπλήρωσε.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας: «Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή που οι προκλήσεις και οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας κορυφώνονται και ενώ όλος ο στόλος είναι στο Αιγαίο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλος, ισχυρίστηκε πριν από λίγο στη Βουλή με ανατριχιαστική ανευθυνότητα ότι δεν γνώριζε για τη NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Καστελόριζο. Με τη δικαιολογία ότι αυτή ήταν του Λιμενικού Σώματος. Ας τον ενημερώσει κάποιος πως όλες οι NAVTEX βγαίνουν από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου του!».

«Αντί ο Υπουργός να φροντίζει για την αερομεταφορά του κ. Μητσοτάκη με στρατιωτικά ελικόπτερα στις διακοπές του, ας σοβαρευτεί επιτέλους. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τέτοιου είδους παλινωδίες, έλλειψη συντονισμού και ασυνεννοησία», συμπληρώνει το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βραχυκύκλωμα προκλήθηκε, αναφορικά με NAVTEX για άσκηση με πυρά στο Καστελόριζο που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το απόγευμα της Κυριακής, σε κυβέρνηση και Πεντάγωνο.

Την ώρα που βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή για τα ελληνοτουρκικά και φαίνεται πως υπάρχει μία σχετική αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την προκλητική NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες του Oruc Reis νότια από το Καστελόριζο, προβληματισμό προκάλεσε η είδηση πως η Ελλάδα εξέδωσε τη δική της ναυτική οδηγία για ασκήσεις με πυρά στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη NAVTEX την εξέδωσε το λιμενικό και όχι το πολεμικό ναυτικό όπως μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο εμπλέκεται η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού υπό την έννοια ότι όλες οι NAVTEX περνούν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Η NAVTEX, λοιπόν, υπάρχει, και αφορά σε άσκηση με πυρά, αλλά δεν εκδόθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά από το Λιμενικό.

Ερωτηματικά όμως προκαλεί το γεγονός ότι το Λιμενικό αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτή την άσκηση στη συγκεκριμένη περιοχή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Το δεύτερο ερωτηματικό είναι εάν η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού αξιολόγησε σωστά και ενημέρωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την εν λόγω άσκηση τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης”.