Αγορά HANDIES: Μειωμένη δραστηριότητα, κρατήθηκαν οι ναύλοι

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Η αγορά των Handies, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ευρώπη διατήρησε το θετικό κλίμα, ενώ αυξήθηκαν και οι ναύλοι, παρά το γεγονός ότι τα κλεισίματα ήταν ελάχιστα. Τα περισσότερα κλεισίματα αφορούσαν ταξίδια προς τη Μεσόγειο και τον Αμερικάνικο Κόλπο. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια ανέβηκαν στα $ 8-9Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, στα $ 9-10Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 7-8Κ /ημέρα.

Θετική εικόνα παρουσίασε και η αγορά της Μεσογείου, με τη δραστηριότητα, όμως να είναι μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, οι πλοιοκτήτες επέλεξαν να παραμείνουν Μεσόγειο, αντί να στείλουν τα πλοία τους στην Ασία. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο και προς την Ευρώπη αυξήθηκαν στα $ 8-9Κ /ημέρα (bss Canakkale), προς την Ασία στα $ 16-17Κ /ημέρα και προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 7,5-8,5Κ /ημέρα (bss Canakkale).

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικάνικος Κόλπος συνέχισε ανοδικά, με τους ναύλους να διατηρούν τη θετική τους πορεία για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού (Μεσόγειο και Ευρώπη). Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κινήθηκαν αυξητικά στα $ 12-13Κ /ημέρα και στην Ασία, σταθερά, στα $ 15-16Κ /ημέρα.

Η αγορά της ECSA έδειξε αρκετό ενδιαφέρον, κυρίως για υπερατλαντικά ταξίδια.. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια αυξήθηκαν στα $ 13-14Κ/ημέρα (Ευρώπη –Μεσόγειο), προς τη Δυτ. Ακτή της Λατ. Αμερικής (WCSA) υποχώρησαν στα $ 17,5-18,5Κ/ημέρα και προς την Ασία διατηρήθηκαν στα $ 18,5-19,5Κ/ημέρα.

Στην Ασία, η αγορά παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, καθώς επικράτησε ηρεμία. Στην αρχή της εβδομάδας εμφανίστηκαν κάποια φορτία στην Άπω Ανατολή, όμως οι πλοιοκτήτες προτίμησαν να κρατήσουν στάση αναμονής, ελπίζοντας σε άνοδο της αγοράς. Αντιθέτως, η αγορά στο Νότο ήταν πιο ενεργή, δίνοντας την ευκαιρία στους πλοιοκτήτες να αναζητήσουν καλύτερες συμφωνίες. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή έκλεισαν στα $ 7-8Κ /ημέρα, τα κυκλικά ταξίδια από το NOPAC στα $ 7-8Κ/ημέρα και από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 8-9Κ /ημέρα.