Χαμηλότερη των προσδοκιών η τουριστική ζήτηση στη χώρα μας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η τουριστική ζήτηση, ακόμη και την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, στη χώρα μας. Οι αρχικές προσδοκίες για πληρότητα στο 60%, για το επόμενο διάστημα, φαίνεται ότι αποτελεί μακρινός στόχος.

Όπως όλα δείχνουν, οι ακυρώσεις συνεχίζονται και οι νέες κρατήσεις από τις αγορές του εξωτερικού είναι λιγότερες των προσδοκιών.

Ο εσωτερικός τουρισμός δείχνει να ανεβαίνει, όπως σημειώνουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, και η κίνηση από Έλληνες τουρίστες αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στον Αύγουστο.

Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι συνθήκες για τους ξενοδόχους,στη χώρα μας,ειδικά στους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, όπου καταγράφονται και οι περισσότερες ακυρώσεις από το εξωτερικό.

Στις αρχές του καλοκαιριού και ειδικά μετά το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων η τουριστική αγορά προσδοκούσε πως από τον Ιούλιο η ζήτηση από το εξωτερικό θα ανέκαμπτε, ωστόσο, η σημερινή εικόνα είναι μάλλον απογοητευτική.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων από τον ξενοδοχειακό κλάδο, οι πληρότητες για τον επόμενο μήνα κυμαίνονται γύρω στο 30%, καλύτερα μεν από τον Ιούλιο, αλλά μακριά από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχτεί και τα τουριστικά έσοδα, καθώς στο πεντάμηνο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 78,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 614 εκατ. ευρώ.