Το πράσινο φως άναψε το υπουργείο Εργασίας για κύμα πληρωμών σε συνταξιούχους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Μια σειρά πληρωμών ξεκινά το επόμενο διάστημα σε νέους και παλαιούς συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, αναμένεται να δοθούν οριστικά σε όλους τους παλιούς συνταξιούχους (περίπου 2,5 εκατομμύρια τα αναδρομικά 11μήνου, έως 7.800 ευρώ, ανεξάρτητα εάν έχουν προσφύγει δικαστικά ή όχι, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής τους.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι τα ποσά θα καταβληθούν από το 2021 σε δόσεις και σε βάθος χρόνου (5-6 χρόνια).

Την ίδια ώρα από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο ξεδιπλώνεται μια σειρά πληρωμών για τους συνταξιούχους.

Θα υπάρξει αύξηση προκαταβολών της προσωρινής σύνταξης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, προκαταβολή των εφάπαξ, αύξηση των συντάξεων χηρείας, αύξηση της νέας κύριας σύνταξης ενώ τον Νοέμβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων 12 μηνών.

Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ την τελική κυβερνητική απόφαση να δοθούν τα παλιά αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων γνωστοποίησε χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώντας ότι «θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις, χωρίς να ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια, άρα η απόφαση θα καλύψει το σύνολο των συνταξιούχων».

Ο υπουργός εξήγησε ότι οι αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα ληφθούν σε δύο επίπεδα:

– Στο δημοσιονομικό, δηλαδή ποια χρονιά θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με το κόστος της καταβολής των αναδρομικών. Οπως εξήγησε, το κόστος (ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής) θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό σε μία μόνο οικονομική χρήση, π.χ φέτος ή του χρόνου, ενώ δεν αναμένονται αντιδράσεις από του θεσμούς καθώς η συγκεκριμένη δαπάνη είναι έκτακτη και μοναδική (one-off), δηλαδή δεν θα έχει επαναλαμβανόμενη επίδραση στα δημοσιονομικά.

– To ταμειακό, δηλαδή πώς θα γίνει η πληρωμή των αναδρομικών στους δικαιούχους. Ο υπουργός απέφυγε να σχολιάσει σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τόσο για το ενδεχόμενο δόσεων όσο και της περίπτωση εφάπαξ καταβολής τους με κάποιο κούρεμα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης συμβουλεύει τους συνταξιούχους να μην τρέχουν σε δικηγορικά ή λογιστικά γραφεία επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση μελετάει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα συνδυαστεί και με εκείνη του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους για να προσθέσει ωστόσο ότι «τα λεφτά τα συγκεκριμένα δεν υπάρχουν στον κοινωνικό προϋπολογισμό και θα πρέπει με τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό να βρούμε λύση για όλον τον κόσμο που έχει δικαιωθεί από το ΣτΕ».

«Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα γιατί τα χρήματα αυτά δεν είχαν προϋπολογισθεί στον κοινωνικό προϋπολογισμό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πληρώσουμε τα αναδρομικά. Το ποσό υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ και θα γίνει ανακοίνωση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τη λύση που θα δοθεί και θα είναι με διάταξη νόμου, που θα περιλαμβάνει τον τρόπο για το πώς θα αποδοθούν τα χρήματα στους συνταξιούχους».

Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ παράλληλα – εκτός από τα αναδρομικά των παλιών συνταξιούχων – έρχονται και τα αναδρομικά που απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου Βρούτση. Ειδικότερα:

– Αναδρομικά ενός έτους (από 1/9/2019 μέχρι 1/9/2020) έως 3.024 ευρώ θα λάβουν με τις συντάξεις Νοεμβρίου οι νέοι συνταξιούχοι κατ’ εφαρμογήν του νόμου Βρούτση.

– Τον ερχόμενο Οκτώβριο θα γίνει η καταβολή των κύριων συντάξεων (έως 252 ευρώ τον μήνα) αυξημένων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης όπως αυτά νομοθετήθηκαν με τον Ν. 4670/2020. Θα αφορά όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση(ισχύει από τις 28/2/2020).

Σημειώνεται ότι ο νόμος Βρούτση προβλέπει αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Θα αφορούν τόσο τους «παλιούς» όσο και τους «νέους» συνταξιούχους. Ωστόσο, αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα αφορούν προπαντός τους «νέους» συνταξιούχους.

Οσο περισσότερα έτη ασφάλισης έχει κάθε συνταξιούχος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα δει. Επίσης, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις.

– Οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή παίρνουν σύνταξη με 30 και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαΐου του 2016 (με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου – Ν. 4387/2016), θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα πάρουν την αύξηση επάνω από το ποσό της προσωπικής τους διαφοράς.

– Αναδρομικά έως 6.000 ευρώ έρχονται από τον Οκτώβριο για δεκάδες χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει βγει η οριστική τους σύνταξη.