ΕΕΘ: Έκκληση για στήριξη από την κυβέρνηση -Ζητά να ασκηθούν πιέσεις στις Τράπεζες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Έκκληση για στήριξη από την Κυβέρνηση ώστε να πιέσει τις Τράπεζες και αυτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να στηρίξουν με δάνεια την πραγματική οικονομία, απευθύνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Στη χθεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ αποφάσισε να ζητήσει από τους αρμοδίους υπουργούς να ασκήσουν πιέσεις από τις συστημικές Τράπεζες, για να ακολουθήσουν κριτήρια για τις χορηγήσεις που αρμόζουν στην αντιμετώπιση μίας κρίσης και όχι τα συνήθη που ακολουθούν σε συνθήκες κανονικότητας.

Σε επιστολή που στάλθηκε στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης,τονίζεται ότι χωρίς τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος οι επιχειρήσεις δεν θα τα καταφέρουν και υπογραμμίζεται ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προβλέψει τη συμπεριφορά αυτή και είτε να είχε θεσπίσει διαφορετικές διαδικασίες είτε αν είχε εξαιρέσει τις Τράπεζες από τα μέτρα.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή την έρευνα που διενήργησε το ΕΕΘ, στο πλαίσιο της οποίας κλήθηκαν μέλη του να το ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις διαδικασίες εφαρμογής των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Τ

Τα περισσότερα από τα παράπονα αυτά, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, αφορούσαν τις Τράπεζες που είτε καθυστερούν την προώθηση των αιτημάτων, είτε εξαντλούν την υπομονή των επαγγελματιών με γραφειοκρατικές διαδικασίες, είτε απορρίπτουν τα αιτήματα, αρνούμενες ουσιαστικά να παίξουν το ρόλο τους.

Το ΕΕΘ αποφάσισε να προσλάβει ειδικό σύμβουλο Τραπεζικών Θεμάτων, ο οποίος θα πλαισιώσει την Θεματική Επιτροπή που έχει ήδη συστήσει και θα παρέχει ουσιαστική τεχνοκρατική στήριξη στα μέλη του που συνδιαλέγονται με τις Τράπεζες.