«Μεγάλος Περίπατος»: Επιπλέον μία λωρίδα για τα ΙΧ στην Πανεπιστημίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την απόδοση μιας επιπλέον λωρίδας για τα αυτοκίνητα στην Πανεπιστημίου πρότεινε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, 27 Ιουλίου, που συζητά την παράταση των μέτρων του Μεγάλου Περιπάτου.

Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι οι επιστημονικές μελέτες και μετρήσεις που έχουν γίνει είχαν αναφέρει την ύπαρξη κυκλοφοριακών προβλημάτων τα οποία όμως είναι εντός των προβλέψεων. Σε ό,τι αφορά την αύξηση της κίνησης των ΙΧ ο Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι αυτή οφείλεται στη μη ύπαρξη του δακτυλίου, στην πανδημία του κορωνοϊού και τη μη λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.

Ωστόσο, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι παρατηρήθηκε αύξηση του κυκλοφοριακού στις οδούς Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Αλεξάνδρας, ενώ στις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές οδικές αρτηρίες δεν παρατηρήθηκαν σημαντικά αυξομειώσεις στον χρόνο κυκλοφορίας των ΙΧ. Πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες ένα τέτοιο μεγάλο έργο χρειάζεται έξι μήνες προκειμένου να έρθει η εξομάλυνση στο θέμα της κυκλοφορίας των ΙΧ.

Οι βελτιώσεις που προτείνει ο κ. Μπακογιάννης

  1. Λήψη επιπλέον υποστηρικτικών μέτρων (σηματοδότηση, ελεγχόμενη στάθμευση, κλπ.)
  2. Ενεργοποίηση των λεωφορειολωρίδων
  3. Διαρκής αστυνόμευση
  4. Συνεχής παρακολούθηση και αποτίμηση της επιρροής των ρυθμίσεων
  5. Επίσης, η πιλοτική δοκιμή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της οδού Πανεπιστημίου ξεκίνησε με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας όλων των οχημάτων. Εν όψει της αξιολόγησης της πρώτης φάσης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την εφαρμογή του «Μεγάλου Περιπάτου», προχωράμε στη διατήρηση των λωρίδων κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. σε τρεις και στην προσθήκη μίας επιπλέον λωρίδας για τη διέλευση των ΜΜΜ, αυστηρά οριοθετημένης.

«Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε μία ακόμα λωρίδα της Πανεπιστημίου για την κυκλοφορία των οχημάτων, ώστε να έχουμε εκτίμηση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων, και να προχωρήσουμε στις αποφάσεις για τη διαμόρφωση του τελικού έργου» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Η διαβούλευση

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανήγγειλε ότι τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου θα γίνει τριήμερη ανοικτή διαβούλευση όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι αλλά και πολίτες θα μπορούν να παρουσιάσουν δημοσίως τις θέσεις και τους για τον Μεγάλο Περίπατο ο οποίος πρέπει να σημειωθεί ότι παρατάθηκε μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2020 προκειμένου να μην αντιμετωπίσει διαδικαστικά προβλήματα καθώς στηρίζεται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην συνέχεια της τοποθέτησης του ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στην ανοικτή διαβούλευση που κάνει ο δήμος για τον Μεγάλο Περίπατο επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά ακούν και ακούγονται όλοι οι εμπλεκόμενοι». Μάλιστα ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να συσταθεί ένα παρατηρητήριο για την Αθήνα καθώς και ένα κέντρο ενημέρωσης των πολιτών για τον Μεγάλο Περίπατο.