Σταϊκούρας: Κάλεσμα σε δανειολήπτες για την ένταξή τους στην πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το πράσινο φως άναψε το Υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη των δανειοληπτών στη νέα πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας που αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Το κάλεσμα στους δανειολήπτες απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, , ο οποίος περιέγραψε το νέο σχέδιο που θα ισχύσει τους επόμενους εννέα μήνες και θα παράσχει επιδότηση δόσης έως 90% για το πρώτο τρίμηνο στους πράσινους δανειολήπτες αν ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων από την υγειονομική κρίση.

Ο υπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, είπε ότι:”Σκοπός μας είναι να ανοίξει η πλατφόρμα τη Δευτέρα και οι πολίτες πρέπει να υποβάλουν το συντομότερο δυνατό το αίτημα στην πλατφόρμα και να πάρουν τη στήριξη που παρέχεται.

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε πως η ΑΑΔΕ μέσα στις επόμενες μέρες θα αποσαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο θα αποτυπωθεί η νέα, μειωμένη ή μηδενική, προκαταβολή φόρου και εξετάζεται το ενδεχόμενο, για όσους έχουν πληρώσει, να υπάρξει πρόβλεψη συμψηφισμού ή επιστροφής του ποσού λέγοντας πως θα υπάρχει ανάλογη αντιμετώπιση με το θέμα της ευελιξίας στον συμψηφισμό του ΦΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλη πτώση των εσόδων του τουρισμού αλλά, όπως επισήμανε, κανείς δεν μπορεί να την ποσοτικοποιήσει ακόμα “γιατί είμαστε στη μέση της περιόδου”. Αναφέρθηκε στην τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία εκτιμάται ότι θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο με βάση τις αιτήσεις που θα αρχίσουν να γίνονται προς το τέλος Αυγούστου.

Εξήγησε επίσης πως δεν θα πληρώσουν οι πολίτες τον Σεπτέμβριο τις σωρευμένες οφειλές της υγειονομικής κρίσης. Θα έχουν περίοδο χάριτος φέτος και θα μπορούν να επιλέξουν είτε 12 άτοκες δόσεις το 2021 ή 24 δόσεις με επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και για το αν θα γίνει φέτος η καταβολή έκανε λόγο για μία απόφαση που θα ανακοινωθεί έγκαιρα τονίζοντας ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να προσφύγουν προκειμένου να δικαιωθούν.