Ταχυδρομικοί Κώδικες: Ποιες οι αλλαγές που έρχονται και πότε

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Αλλαγές στους Ταχυδρομικούς Κώδικες ετοιμάζεται να κάνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υιοθετώντας το βρετανικό μοντέλο, όπου οι κωδικοί περιέχουν έξι χαρακτήρες συνολικά, με τα πρώτα δύο να είναι γράμματα του αλφάβητου και τα υπόλοιπα τέσσερα αριθμοί.

Έτσι, οι νέοι Ταχυδρομικοί Κώδικες θα προσδιορίζουν τις περιοχές με ακρίβεια οικοδομικού τετραγώνου, όντας περισσότεροι χρηστικοί από ό,τι είναι σήμερα.

Αυτό που ακόμη παραμένει άγνωστο είναι αν τα δύο πρώτα γράμματα του εξαψήφιου Κώδικα θα είναι τα αρχικά των πόλεων, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Το βρετανικό σύστημα

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε αναφέρει ότι: «το κράτος μπορεί να γίνει καταλύτης κι όχι εμπόδιο σε πολλά πράγματα. Θα αλλάξουμε ταχυδρομικούς κώδικες σε όλη τη χώρα – τελευταία φορά άλλαξαν το 1983, και αυτή τη στιγμή δεν σου δίνουν καμία πληροφορία».

Αναφορικά με το σύστημα της Βρετανίας, ο υπουργός εξήγησε πως «η αντίστοιχη αγγλική υπηρεσία μπορεί να προσδιορίσει ένα οικοδομικό τετράγωνο με αποτέλεσμα να έχω πληροφορία για την ταχύτητα του ίντερνετ, να βοηθήσω τις εταιρίες courier κ.λπ.».

Τελευταία αλλαγή είχε γίνει πριν 37 χρόνια

Στόχος της αλλαγής είναι η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, καθώς οι συγκεκριμένοι Ταχυδρομικοί Κώδικες δεν εξυπηρετούν καμία υπηρεσία. Υπάρχουν νησιά που έχουν ολόκληρα έναν και μοναδικό κωδικό, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τις μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες ζητούν καιρό τώρα να αλλάξει το σύστημα. «Σε άλλες χώρες οι κώδικες προσδιορίζουν ένα οικοδομικό τετράγωνο και όχι μια γενικότερη περιοχή ή νησί», επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπενθυμίζοντας πως η τελευταία αλλαγή έγινε το 1983, όταν τα τρία τα ψηφία έγιναν πέντε.

Οι νέοι ΤΚ θα διευκολύνουν την καθημερινότητα μας

Αναλυτικά, οι κώδικες θα μπορούν να δίνουν πληροφορίες για τις ταχύτητες του ίντερνετ σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου, για το αν «περνάει» φυσικό αέριο από την περιοχή, ποια είναι η ταχύτητα κάλυψης από τα δίκτυα 4G σήμερα, και 5G αύριο, όταν ολοκληρωθούν, ενώ θα μειωθούν και οι αστοχίες στις παραδόσεις και παραλαβές από τα ταχυδρομεία και τις υπηρεσίες courier.

Το βέβαιο μέχρι στιγμής, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», είναι πως οι νέοι Ταχυδρομικοί Κώδικες θα αποτελούνται από έξι ψηφία. Οι λεπτομέρειες για την αριθμοδότηση και τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψουν οι νέου κώδικες θα γνωστοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.