“O ιός ήταν και παραμένει εδώ και με την αυξημένη κίνηση και τον συγχρωτισμό είναι επόμενο ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος μίλησε για την αύξηση του κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Όπως ο ίδιος τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να περάσει από τη πόλη, να μείνει λίγες ώρες, να φύγει και να αφήσει πίσω του ενδεχομένως κάποιες επαφές που θα εκδηλώσουν με λίγα ή με περισσότερα συμπτώματα τον ιό.
Είναι μια δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο χρόνο επώασης που εμποδίζει τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων και το άλλο το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα ή έχει πολύ λίγα συμπτώματα. Αυτά όμως εμποδίζουν τον σβήσιμο μια επιδημίας».
Παράλληλα, αναφερόμενος στα πάρτι και τους συνωστισμούς εξήγησε πως «είναι σαφές ότι τέτοιες δράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες διότι συγκεντρώνονται πολλά νεαρά άτομα τα οποία γνωρίζουμε ότι όταν έχουν μολυνθεί από τον SARS COV2 είναι κατεξοχήν ασυμπτωματικά επομένως μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδίδει.
Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και τραγούδι, φωνές, γέλια, είναι ακόμα μεγαλύτερες διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κορωνοϊός είναι ακόμα πιο έντονη» προσθέτοντας πως «έχουν καταγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις υπερμετάδοσης στο εξωτερικό από τέτοιες εκδηλώσεις ενώ επισημαίνει ότι για αυτά τα άτομα μετά δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους.
Θα μετακινηθούν σε όλο το νησί ή το μέρος και μετά πολύ πιθανό να πάνε και στο σπίτι τους και ξέρουμε ότι ο ιός αυτός έχει μια «μεγάλη λανθάνουσα περίοδο» δηλαδή από τη στιγμή που θα εκτεθεί κάποιος στον ιό έως ότου εκδηλώσει τα συμπτώματα συνήθως είναι 5-7 μέρες αλλά μπορεί να είναι μέχρι και 2 εβδομάδες».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων που ισχύει είναι αυτή που θα μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση του ίου και τη μόλυνση μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων και από εκεί και πέρα θα δει κανείς την εξέλιξη των πραγματων ενώ όπως ο ίδιος ανέφερε «σε σχέση με άλλα κράτη είμαστε ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση και με την εντατικοποίηση των μέτρων και την καμπάνια ενημέρωσης θα ενταθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου.