Καθηγητής Γώγος: Γιατί δεν αυξήθηκε η πληρότητα στα πλοία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την αναγκαιότητα διατήρησης της πληρότητας στα πλοία στο ισχύον καθεστώς του 60% υπεραμύνθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος εξήγησε ότι «πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα των πλοίων.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κάθε πλους κρατάει πάνω από 3 ώρες συνήθως με προορισμό τα νησιά και επομένως είναι μεγάλη η χρονική διάρκεια έκθεσης σε ασυμπτωματικό φορέα.

Όπως υποστήριξε, “υπάρχει συγχρωτισμός στις κοινόχρηστες αίθουσες του πλοίου, σημαντικός αριθμός επιβατών έρχονται σε επαφή με τον άλλον, επομένως το 100% δεν είναι δυνατό να συμβεί”

Επίσης ο κ. Γώγος ανέφερε πως τα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να γίνουν είναι ο περιορισμός των ατόμων που θα μαζεύονται στους διάφορους χώρους πχ να μην υπάρχει η ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των ανθρώπων σε ένα σούπερ μάρκετ ή σε μπαρ ή καφετερίες, κέντρα διασκέδασης κλπ.

«Επομένως αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης πάνω πχ από 50 ή 100 άτομα. Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown δηλαδή σταματάνε την μετάδοση είναι σαν αυτό που κάνουμε όταν κλείνουμε κάτι».

Αναφορικά με τα πανηγύρια ο κ. Γώγος σημείωσε πως «κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο. Αυτή θα είναι και η εισήγηση η δική μου αλλά και όλων νομίζω. Το πανηγύρι έχει πολύ κόσμο. Έχουμε ζητήσει να τηρούνται τα μέτρα και παραβιάζονται» ενώ εξήγησε πως από τον καιρό που έχει συσταθεί η επιτροπή, τα μέτρα συστήνονται με βάση τους κοινωνικοικονομικούς παράγοντες και τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρακολουθούνται συνεχώς.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες και γιατί δεν ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας

Ο καθηγητής ανέφερε ότι ο λόγος που δεν μπήκε υποχρεωτικά η μάσκα και η σύσταση παραμένει, είναι γιατί έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και υπάρχει μια εγκύκλιος από την εκκλησία που περιγράφει λεπτομερέστερα τι θα γίνεται στις εκκλησίες πχ πως θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει φορώντας την μάσκα του και πως θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός σε αποστάσεις μέσα στην εκκλησία.

Άρα έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις στην εκκλησία. Αν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο απλά επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Ενδεχομένως της Παναγίας να χρειαστεί μάσκα αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό».