Κτηματολόγιο: Πρόστιμα έως 2.000 ευρώ για εκπρόθεσμη δήλωση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Πρόστιμα έως 2.000 ευρώ περιμένουν όσους ιδιοκτήτες καθυστερήσουν να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο, μετά την παρέλευση της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Ειδικότερα, στην διάθεσή τους έχουν τρεις μήνες προθεσμία, προκειμένου να τακτοποιήσουν την υποχρέωσή τους αυτή, καθώς από το τέλη Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων. Το ύψος των προστίμων θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ.

Στο χωροταξικό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση που ενεργοποιεί τα πρόστιμα για τη μη υποβολή δήλωσης ακίνητης περιουσίας. Η ενεργοποίηση των προστίμων θα γίνει αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, η οποία θα ακολουθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή: «Δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν ιδιοκτήτη» διεμήνυσε ο κ. Χατζηδάκης.

Βάσει της συγκεκριμένης διάταξης, ορίζεται ότι το πρόστιμο που θα πληρώνει κάποιος για εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο θα εξαρτάται πλέον όχι μόνο από την αξία του ακινήτου αλλά και από το χρόνο της καθυστέρησης.

Το ύψος του εν λόγω προστίμου θα κυμαίνεται από τα 300 στα 2.000 ευρώ ανάλογα με την αξία του ακινήτου και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τη χρονική καθυστέρηση της δήλωσης. Είναι ένα μέτρο για να ολοκληρωθεί επιτέλους η κτηματογράφηση στη χώρα μας.