“Μουδιασμένη” η τουριστική αγορά λόγω της αύξησης των κρουσμάτων: Χαμηλότερα των προσδοκιών τα έσοδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου στη χώρα μας, θεωρούν ότι η φετινή χρονιά είναι πλέον χαμένη και η ανησυχία μεγαλώνει εξαιτίας της σταθερής αύξησης των κρουσμάτων, το τελευταίο διάστημα, γεγονός που μπορεί να διατηρήσει την υστέρηση των κρατήσεων και την πολιτική των ακυρώσεων και μέσα στον Αύγουστο.

Στόχος της αγοράς είναι οι πληρότητες να αγγίξουν μέσα στον Αύγουστο το 40%, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι ο πήχης της φετινής χρονιάς.

Φορείς του ξενοδοχειακού χώρου, επισημαίνουν ότι κατά μέσο όρο οι πληρότητες τον Ιούλιο ήταν κοντά στο 25%, πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές προσδοκίες και πλέον εκφράζουν έντονα τον προβληματισμό τους για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, το οποίο θα δώσει το οριστικό χτύπημα στην τουριστική αγορά.

Εξάλλου, όπως σημειώνουν, οι κρατήσεις πλέον στα καταλύματα γίνονται στο “παραπέντε” πριν την προγραμματισμένη άφιξη, ενώ το κλείσιμο πακέτων έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κρατήσεις πραγματοποιούνται χωρίς την υποχρέωση προκαταβολής και μολονότι κυριαρχεί και το δέλεαρ των εκπτώσεων στα οργανωμένα ταξίδια μέσω tour operators, προκειμένου να κινηθούν οι πωλήσεις, εντούτοις η ζήτηση είναι σε χαμηλά επίπεδα και τα περισσότερα ταξίδια μεταφέρονται για το 2021.

Εντωμεταξύ, ο τουρισμός έχει δεχτεί μεγάλη πίεση και από το καθεστώς των περιορισμών των πτήσεων. Όλες οι πτήσεις μεταξύ της Ελλάδας και Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, θα διεξάγονται έως και 15 Αυγούστου μόνο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”, αποκλείοντας τα δρομολόγια στα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Παράλληλα, ισχύουν κανονικά ως έχουν όλες οι υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, δηλαδή η αναστολή πτήσεων από και προς Τουρκία έως τις 15 Αυγούστου, η παράταση απαγόρευσης εισόδου για μη Ευρωπαίους πολίτες έως τις 14 Αυγούστου και η είσοδος όσων ταξιδεύουν αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα πρέπει να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους.