Καλοκαίρι 2020: Αυτές οι παραλίες της Αττικής είναι ακατάλληλες για κολύμπι

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στη δημοσιότητα έδωσε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) τα αποτελέσματα των ερευνών για την ποιότητα των νερών στα οποία κολυμπάμε. Σύμφωνα με τις έρευνες του Κέντρου Ωστόσο, επτά παραλίες στην Αττική δεν είναι κατάλληλες για κολύμβηση.

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Οικολογικών Ερευνών έκανε τον Μάιο δειγματοληψίες νερών (σε σημεία κολύμβησης) σε πολυσύχναστες παραλίες. Οι δειγματοληψίες, σύμφωνα με το Κέντρο, γίνονται με αποστειρωμένα μπουκάλια τα οποία ανοίγουν μέσα στη θάλασσα και κλείνουν σε αυτή, από την ακτή σε μήκος 5 μέτρα και σε βάθος 30cm.

Στη συνέχεια μεταφέρονται σε ψυγείο στα πιστοποιημένα εργαστήρια, όπου μέσα σε έξι ώρες γίνονται οι αναλύσεις.

Κυρίως παρακολουθούνται οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, καθώς επίσης και οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αισθητική, τουριστική, περιβαλλοντική άποψη κ.λπ.

Τι έδειξαν οι μετρήσεις

Το ΠAKOE προχώρησε και φέτος στην πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών σε παραλίες της Αττικής. Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων, έκανε μια κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τες Κατάλληλες για κολύμβηση και Ακατάλληλες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην Αττική 219 (90,50%) είναι κατάλληλες παράλιες για κολύμβηση και 23 (9,50%) είναι ακατάλληλες ,σε σύνολο 242 που αναλύθηκαν. Όπως ενημερώνει το ΠΑΚΟΕ, οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν και σε παραλίες εκτός Αττικής, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται τον Ιούλιο.

Οι πιο κοντινές και γνωστές παραλίες που είναι ακατάλληλες για κολύμπι είναι (σύμφωνα πάντα με το ΠΑΚΟΕ):

  • Παραλία Παλαιού Φαλήρου (Αριστερά από την δημοτική πινακοθήκη)
  • Παραλία Παλαιού Φαλήρου (Στάση ΕΔΕΜ και Ναυαγοσώστη)
  • Παραλία Μπάτη (Παλαιού Φαλήρου)
  • Παραλία Αλίμου/Καλαμακίου
  • Παραλία Αγ. Κοσμά (Πλαζ Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών)
  • Παραλία Βουλιαγμένης (Απέναντι από το Astir Beach κοντά στον Ναυτικό Όμιλο)
  • Παραλία Κορωπίου Λουμβάρδας