«Η πατρίδα μας και η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη και πιο αναπάντεχη πανδημία των τελευταίων 100 ετών» είπε ο κ. Τσιόδρας στην έκτακτη σημερινή συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας και πρόσθεσε: «Κατ’ εξαίρεση και λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στη χώρα μας ήρθα να μιλήσω ως εκπρόσωπος για θέματα του υπουργείου υγείας».
Ο καθηγητής είπε ότι: «Η επιτροπή προσπαθεί να εισηγείται με τον κατά το δυνατόν αρτιότερο επιστημονικό τρόπο. Σίγουρα υπάρχουν και αυξάνονται, ο αριθμός ενεργών εστιών στην πατρίδα μας» είπε ο κ. Τσιόδρας τονίζοντας πως η αύξηση έχει αρκετές αιτίες και αναφέρθηκε στην αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού όπου δεν τηρούνται μέτρα και αναφέρθηκε στα κρούσματα στη βιομηχανία κρέατος στην Καβάλα, στην εστία σε εστιατόριο μπαρ στον Βόλο, αλλά και στους γάμους, 45 στη Θεσσαλονίκη και 22 στη Αλεξανδρούπολη.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως παρατηρείται μετατόπιση θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Αυτό οφείλεται και πάλι στην αύξηση ελέγχων, τον ελέγχο ταξιδιωτών που συνήθως είναι μικρότερης ηλικίας αλλά και τον έλεγχο επαφών, ανθρώπων που στην καραντίνα δεν ελέγχονταν.
Ο λοιμωξιολόγος είπε πως από 31 Ιουλίου ως 2 Αυγούστου, το 24% των κρουσμάτων ήταν ασυμπτωματικά και ότι στο 10% είναι το ποσοστό των εισαγομένων κρουσμάτων κορωνοϊού.
«Είχαμε μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων από ότι τους προηγούμενους μήνες» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς άνοιξαν τα σύνορα της χώρας και πρόσθεσε: «Εντούτοις τις τελευταίες εβδομάδες ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων. Από 31 Αυγούστου το 10% ήταν μόνο εισαγόμενα» είπε.
Σύμφωνα με όσα είπε ο λοιμωξιολόγος, το θετικό για την ώρα είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί πίεση στο σύστημα υγείας. Σημειώνουμε μικρή αύξηση στις νοσηλείες και τις ΜΕΘ.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως το Ρ0 βρίσκεται πλέον στη μονάδα στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει πως έχουμε να κάνουμε με μια επιδημία που διατηρείται.
«Κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα. Αν συνεχίσουμε έτσι θα οδηγούμαστε σε αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων» είπε ο κ. Τσιόδρας που τόνισε πως δεν διαφαίνεται το Ρ να γίνει μεγαλύτερο του 1. «Παρόλα αυτά ο κίνδυνος υπάρχει» είπε ο λοιμωξιολόγος. «Πρέπει να ρίξουμε το Ρ κάτω από το 1 με περισσότερη ευαισθησία από όλους μας» είπε Σωτήρης Τσιόδρας.
Η χρήση μάσκας επιβάλλεται από τα δεδομένα
Μιλώντας για τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε. «Για τη χλωροκίνη ο γρίφος συνεχίζεται, υπάρχουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα» είπε. Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως η ΕΕ εξασφάλισε την προμήθεια 30.000 θεραπευτικών σχημάτων από το μόνο ως τώρα εγκεκριμένο φάρμακο, την ρεμδεσιβίρη.
«Δεν υπάρχει μαγική λύση για την εξαφάνιση του ιού, ενώ υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο. Κάποια είναι στα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, φτάσαμε σε αυτές τις τελευταίες μελέτες, πάρα πολύ γρήγορα» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και τόνισε πως «το εμβόλιο πρέπει να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».
Μιλώντας για την στάση του κοινού, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «οιαδήποτε επιστημονική συμβουλή, σύσταση ή υποχρέωση τήρησης μέτρων θα πέσει στο κενό αν δεν γίνει αντιληπτό πως παλεύουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση που φυσικά δεν είναι μια απλή γρίπη».
Ο κορωνοϊός αφορά και τους νέους ανθρώπους
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά. Μίλησε για την επικοινωνία με γιατρό, που όπως είπε, «σήμερα νοσήλευε 3 ανθρώπους νεαρής ηλικίας 20, 30 και 50 ετών, ένας εξ αυτών σε διαδικασία διασωλήνωσης. Δεν γνωρίζουμε, ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των εκδηλώσεων του ιού», είπε.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως σύμφωνα με μελέτες, ο κορωνοϊός δεν πολλαπλασιάζεται μόνο στους πνεύμονες, πολλαπλασιάζεται και σε άλλα όργανα. Κλείνοντας την εισήγησή του είπε: «Δεν ήρθα να επαναλάβω κανένα μήνυμα, γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι σωστή συμπεριφορά, το αποδείξατε!» είπε και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε κάποια στιγμή, όχι όμως στο άμεσο μέλλον, να έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο. Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο, ιδιαίτερα σε συνθήκες συγχρωτισμού. Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μη λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε».