Υπεγράφη η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η ιστορική συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου είναι πλέον πραγματικότητα, καθώς οι δύο χώρες συμφώνησαν και υπέγραψαν την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους κατά τη διάρκεια της μυστικής επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου, στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές-καταργεί στην πράξη το παράνομο σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης, ενώ από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η συμφωνία «κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη»

Δένδιας: Η συμφωνία με την Αίγυπτο είναι συμβατή με το Δίκαιο της Θάλασσας

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε πως η συμφωνία οριοθέτησης που υπεγράφη σήμερα, ήρθε έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις και επιβεβαιώνει την έκταση της συνεργασίας των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των όσων λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου διαφέρει από το παράνομο σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας. Διαμήνυσε επίσης ότι μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης «έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων».

«Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» τόνισε ο κ. Δένδιας και έστειλε το μήνυμα ότι από σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη.

Περαιτέρω υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» προσέθεσε.