Πλακιωτάκης για συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο: “Κατοχυρώνει τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης χαρακτήρισε “ιστορική συμφωνία, εθνικής και στρατηγικής σημασίας την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς “ακυρώνει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο και κατοχυρώνει τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας”.

Για τις αντιδράσεις της Τουρκίας στην ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ, ανέφερε στο MEGA πως “η Τουρκία διαπιστώνει ότι τα επιχειρήματά της είναι έωλα. Ελλάδα, Αίγυπτος και Ιταλία πριν λίγο καιρό λειτούργησαν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, οριοθετώντας θαλάσσιες ζώνες. Όλα τα επιχειρήματά της Άγκυρας έπεσαν στο κενό”.

Σε ότι αφορά στην νέα τουρκική NAVTEX μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, τόνισε πως η Ελλάδα με ψυχραιμία και με αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. “Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας εάν κριθεί σκόπιμο” πρόσθεσε.

Για την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην συμφωνία για ΑΟΖ, είπε ότι “βρίσκεται σε δύσκολη θέση η σημερινή αντιπολίτευση. Βγάζει σπασμωδικές ανακοινώσεις τόσο για την ΑΟΖ όσο και για την διαχείριση του κορωνοϊού. Με μία λέξη χαρακτηρίζονται: Απελπισία”.

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού στα πλοία, ο υπουργός προανήγγειλε έντονους ελέγχους του Λιμενικού για την διαπίστωση της τήρησής τους.

“Εάν κριθεί σκόπιμο, είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας. Και να λάβουμε νέα μέτρα προστασίας στα πλοία. Πάντως στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα μέτρα εφαρμόζονται μέχρι στιγμής. Βέβαια έχει μεγάλη σημασία και η ατομική ευθύνη” κατέληξε.