Ως μία σημαντική εθνική επιτυχία που κατοχυρώνει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ακυρώνει στην πράξη το αμφισβητούμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο χαρακτηρίζεται η υπογραφή της συμφωνίας για χάραξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης συμφωνίας χάραξης ΑΟΖ με την Ιταλία, που επίσης κατοχυρώνει τα εθνικά συμφέροντα στα δυτικά θαλάσσια σύνορα της χώρας.
Το πιο σημαντικό κομμάτι της χθεσινής συμφωνίας σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους είναι ότι κατοχυρώνει την επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό συμβαίνει μες από μια νομικά ισχυρή συμφωνία που συνομολογείται από δύο νόμιμα κράτη και από διεθνώς αναγνωρισμένες κυβερνήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η χθεσινή συμφωνία είναι νομικά, πολιτικά και γεωπολιτικά υπέρτερη της προβληματικής συμφωνίας Σάρατζ – Ερντογάν.
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και οι τουρκικοί χάρτες που εκδόθηκαν στη βάση αυτού, έδιναν μηδενική επήρεια ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά. Πλέον με τη συμφωνία που υπεγράφη με την Αίγυπτο, δίνεται πλήρης επήρεια και ταυτόχρονα “τελειώνει” στην πράξη το τουρκολιβυικό μηνομόνιο, το οποίο επιχειρούσε να αμφισβητήσει την ύπαρξη θαλασσίων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.
Συνοψίζοντας τις θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας ΑΟΖ με την Αίγυπτο ο επίκουρος καθηγητής γεωπολιτικής και ενεργειακής πολιτικής στη σχολή επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης ανέφερε σε σχόλιό του ότι πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που διασφαλίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού. Ακυρώνει de facto και de jure τη συμφωνία Σάρατζ – Τουρκίας στο πλέον επικίνδυνο για την Ελλάδα τμήμα των αμφισβητούμενων για την Άγκυρα θαλάσσιων συνόρων μας και ενισχύει την προοπτική υλοποίησης των μεγάλων ενεργειακών έργων διασύνδεσης της νοτιοανατολικής Μεσογείου μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ελλάδας
Σημειώνεται ότι το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, που συνιστά μερική οριοθέτηση ΑΟΖ δεν έχει γίνει γνωστό ενώ δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ούτε τα ποσοστά της επήρειας των νησιών. Από τον ανεπίσημο χάρτη που διέρρευσε ωστόσο προκύπτει ότι η οριοθέτηση δεν περιλαμβάνει το Καστελόριζο καθώς σταματά στη μέση της Ρόδου, ενώ στα δυτικά η οριοθέτηση σταματά στον 26ο μεσημβρινό. Η συμφωνία προβλέπει ότι τα δύο μέρη θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ στα ανατολικά.
Πλέον με την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ κατοχυρώνεται και ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση σημαντικών ενεργειακών πρότζεκτ με πρώτο και κύριο τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου East Med, τον οποίο επίσης είχε επιχειρήσει να ακυρώσει στην πράξη με το τουρκολιβυκό μνημόνιο η Άγκυρα. Τέλος, ανοίγει ο δρόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων και στο υπόλοιπο κομμάτι νοτίως και ανατολικά της Κρήτης.