Εύβοια: Τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που αντικρίζει κανείς δύο ημέρες μετά την θεομηνία που «σάρωσε» την Εύβοια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 8 ανθρώπους και προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Τα χωριά της κεντρικής Εύβοιας εμφανίζουν εικόνα απόλυτης καταστροφής καθώς τα 350 χιλιοστά νερού που έπεσαν μέσα σε οχτώ ώρες άφησαν πίσω τους ένα διαλυμένο τοπίο που θα κάνει πολύ καιρό να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση.

Και ενώ οι κάτοικοι σε Ψαχνά, Βασιλικά, Πολιτικά, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Λευκαντί, Αμφιθέα και Μπούρτζι πενθούν τους νεκρούς τους και μετρούν υλικές απώλειες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας Δημήτρης Προκοπίου, παρήγγειλε τη Δευτέρα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στον θάνατο 8 ανθρώπους, ανάμεσα τους και ένα βρέφος, εξαιτίας της πλημμύρας που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση.

Τα αίτια της τραγωδίας

Αυθαίρετοι οικισμοί στην εκβολή ποταμού, νομιμοποιημένοι στο πέρασμα του χρόνου από την πολιτεία, καμένα δάση και περιοχές που αδυνατούσαν να εμποδίσουν τα νερά αλλά και το μέγεθος της έντασης του ίδιου του καιρικού φαινομένου, είναι οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στον τραγικό απολογισμό των πλημμυρών στην Εύβοια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιου Λέκκα.

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ, η στάθμη των νερών του ποταμού Λίλαντα στην Εύβοια έφτασε κατά 1,5 μέτρο υψηλότερα από το 2009 αποκαλύπτοντας έτσι και τη σφοδρότητα του φαινομένου.

Το ύψος της βροχόπτωσης έφτασε ενδεχομένως και τα 350 χιλιοστά σε σύγκριση με τα 150 της προηγούμενης πλημμύρας. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Λέκκας εκεί πάντα θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα καθώς στις εκβολές του ποταμού έχει δημιουργηθεί οικιστική περιοχή.

Είναι αυθαίρετες κατασκευές που στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν και θα δημιουργούν πάντα πρόβλημα στην περιοχή, ανέφερε ο κ. Λέκκας προσθέτοντας ότι η φυσά λειτουργεί όπως εκατομμύρια χρόνια και δεν πρόκειται να αλλάξει αλλά εμείς πρέπει να αλλάξουμε, υπογράμμισε ο καθηγητής.

Είπε ακόμη ότι την οικιστική αυτή περιοχή δεν μπορούν να την προστατεύσουν αντιπλημμυρικά έργα καθώς βρίσκεται μέσα στο Δέλτα του ποταμού και προηγείται η λεκάνη απορροής του ποταμού εκτάσεως 240 τετραγωνικών χιλιομέτρων.