Η ΕΚΤ σχεδιάζει το ευρώ-“bitcoin”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαίωσε ότι έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζονται για το digital/euro, το οποίο θα αποτελέσει ένα καθοριστικής σημασίας βήμα για το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα, στο πλαίσιο του TIPS (Target Instant Payment Settlement) που ξεκίνησε το 2018.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ “όσον αφορά τα επόμενα βήματα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αξιολογεί το κόστος και τα πλεονεκτήματα της έκδοσης μιας digital νομισματικής μονάδας (κρυπτονόμισμα) στην οποία θα μπορεί να εγγυηθεί την πρόσβαση του κοινού και η οποία θα έχει εκδοθεί για την ΕΚΤ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προτίθεται να παραμείνει θεατής στο πεδίο αυτό, αλλά θέλει να έχει δραστήρια παρουσία σ’ αυτό.”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυκλοφορία του ευρωπαϊκού digital νομίσματος, έχει στόχο περισσότερο την καταστολή της κυκλοφορίας του “μαύρου χρήματος”, των “μαύρων συναλλαγών” μέσω των κρυπτονομισμάτων και της νομισματικής κερδοσκοπίας.

Το ευρωπαϊκό κρυπτονόμισμα θα λειτουργεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος συναλλαγών TIPS (Target Instant Payment Settlement), θα είναι δυνατή η ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτό, όπως επίσης και η “αποταμίευση” σε ειδικούς λογαριασμούς με διασφάλιση της ανωνυμίας (αλλά σε γνώση της ΕΚΤ).