Πειραιάς: Στην τέταρτη θέση των λιμένων της Ευρώπης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Tην τέταρτη θέση της κατάταξης μεταξύ των 15 κορυφαίων λιμένων της Ευρώπης βρίσκεται το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το porteconomics, το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, η διακίνηση containers στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας υποχώρησε κατά 6,2%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Ανεξάρτητα των διακυμάνσεων της κίνησης – όπως αυτή αποτυπώνεται για τον Πειραιά και τα άλλα δεκατέσσερα λιμάνια στα στοιχεία του porteconomics – ο Πειραιάς εξακολουθεί να διεκδικεί μια από τις πρώτες τρεις θέσεις της κατάταξης και συνακόλουθα μιας καλύτερης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη υπό προϋποθέσεις που σχετίζονται με τις υποδομές και τον πολυσυζητημένο 4ο προβλήτα αλλά και με το σιδηροδρομικό έργο.

Για το τελευταίο, νερό στο μύλο των συζητήσεων περί των σιδηροδρομικών καλύψεων των λιμένων έριξε η υπογραφή σύμβασης πρόσβασης και χρήσης του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου από την Ρουμανική GFR. Η είσοδος της GFR αποτυπώνει τάση σταδιακής έντασης του ανταγωνισμού στις εγχώριες εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές, στις οποίες ήδη δραστηριοποιούνται – με δικές τους μηχανές έλξης – η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Rail Cargo Logistics Goldair, με την αγορά να αναμένει και τις μελλοντικές κινήσεις της PEARL.