Τεστ για τους εκδρομείς που επιστρέφουν στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 5 λεπτά

Εντολή για άμεσο επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στα λιμάνια Πειραιώς και Ραφήνας για τους εισερχόμενους στην Περιφέρεια ταξιδιώτες έδωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας ειδικά δράση θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής την Κυριακή 16 Αυγούστου.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι : «Θα περιφρουρήσουμε την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας στις πύλες εισόδου της Περιφέρειας για τον περιορισμό του φαινομένου της διασποράς των μολύνσεων από τους επιστρέφοντες από τις διακοπές. Ενημερώνουμε τους πολίτες όλων των ηλικιών να επαγρυπνούν και μεριμνούν για την προφύλαξη του κοινωνικού συνόλου κατά την επιστροφή τους στα αστικά κέντρα της Αττικής»

Ειδική δράση θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής στα δύο μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και του Ραφήνας την Κυριακή 16 Αυγούστου με στόχο την ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών που επιστρέφουν από τις διακοπές ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα, και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.

Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, τα οποία εδώ και τρεις μήνες πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον Covid-19 στην Αττική, (πάνω από 3 χιλιάδες έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί) θα βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του ηλίου στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.

Παράλληλα, εθελοντές της Περιφέρειας Αττικής θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του COVID -19 στην κοινότητα. Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμτπωματικών φορέων και δραστηριοτήτων που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα είναι τυχαιοποιημένος

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Η Περιφέρεια Αττική με στοχευμένες δράσεις και υπό την εποπτεία του συντονιστικού οργάνου που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία και του ΙΣΑ, έχει θέσει τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες της σε συναγερμό, ώστε να αναχαιτισθεί η έκρηξη της επιδημίας που παρατηρείται στην επικράτεια, αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής στην καρδιά του καλοκαιριού, τον Δεκαπενταύγουστο.

Για αυτό σπεύδουμε, από την πρώτη μέρα επιστροφής των εκδρομέων στο λεκανοπέδιο να ελέγξουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε για την ατομική ευθύνη που απαιτείται από όλους μας και τη μέριμνα για την προφύλαξη των πόλεων μας από την τρομερή επιδημία.

Θα σταθούμε φρουροί στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και μέσω τηλεφωνικού κέντρου 1110 που ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των πολιτών επί 24ώρου βάσεως, θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και ειδικά των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας».

Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ

Θλιβερό απολογισμό με πέντε επιπλέον θανάτους ασθενών με κορωνοϊό, δύο εκ των οποίων ήταν ηλικιωμένοι που διέμεναν στον οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη όπου έχουν εντοπισθεί 41 κρούσματα, είχε η χθεσινή ημέρα. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 204 νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών σε 6.381. Είκοσι δύο ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν καταλήξει λόγω της νόσου στην Ελλάδα είναι 221. Τριάντα τέσσερις περιφερειακές ενότητες ανέφεραν χθες κρούσματα του κορωνοϊού, εκ των οποίων 64 εντοπίστηκαν στην Αττική, 37 στη Θεσσαλονίκη, 12 στη Λάρισα, 8 στην Αργολίδα και από τέσσερα σε Χαλκιδική και Κυκλάδες. Τριάντα τρία χαρακτηρίζονται εισαγόμενα.

«Η κατάσταση στη χώρα μας έχει τη δυναμική του δεύτερου κύματος πανδημίας», σημειώνει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παθολόγος, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, σχολιάζοντας τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τωρινή επιδημιολογική εικόνα δεν μπορεί να συγκριθεί με την πρώτη φάση της επιδημίας αφού διενεργούνται περισσότεροι εργαστηριακοί έλεγχοι, ενώ και ο αριθμός των διασωληνωμένων -που όπως τονίζει αποτελεί έναν αδιάψευστο δείκτη- έχει αυξηθεί μεν αλλά ακόμα «δεν έχει ξεφύγει». Ένας από τους λόγους γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι προσβάλλονται από τον κορωνοϊό περισσότεροι νέοι που συνήθως περνούν την ασθένεια πιο ελαφρά.

Σχετικά με το γεγονός ότι πολλά από τα κρούσματα που καταγράφονται στην Αττική αφορούν άτομα που επιστρέφουν από διακοπές σε νησιά των Κυκλάδων, ο κ. Παναγιωτακόπουλος σημειώνει ότι «σε συγκεκριμένα λίγα νησιά των Κυκλάδων υπάρχει διασπορά η οποία συνδέεται κυρίως με τη νεολαία και τον τρόπο διασκέδασης των νέων σήμερα». Το γεγονός ότι από τις αρχές Αυγούστου έως και χθες είχαν καταγραφεί μόλις 25 κρούσματα στις Κυκλάδες δεν αποτυπώνει την αλήθεια. Νέοι που μπορεί να εμφανίσουν ελαφρά συμπτώματα, δεν θέλουν να μείνουν σε καραντίνα στις διακοπές τους και επιλέγουν να υποβληθούν σε τεστ αφού επιστρέψουν από αυτές. Ως κρούσμα μπορεί να δηλώνεται στην Αττική, αλλά η μόλυνση δεν έχει συμβεί στο Λεκανοπέδιο.

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των περιστατικών COVID-19 έχει τεθεί και το ΕΣΥ, το οποίο με εντολή του υπουργού Υγείας αυξάνει τις δυνάμεις του έναντι της πανδημίας. Ειδικότερα, με εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, καλούνται οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών να ολοκληρώσουν μια σειρά ενεργειών με στόχο την αύξηση των υγειονομικών σχηματισμών που θα νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 νοσοκομεία αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου») και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «νοσοκομεία- COVID».

Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, θα μεταφέρεται είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19. Εάν το νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε νοσοκομείο αναφοράς ή σε άλλο νοσοκομείο COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ.

Πηγή: Euronews