Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Καταπέλτης για τον Ερντογάν και την προκλητική του συμπεριφορά αποτελεί άρθρο γνώμης στη γαλλική εφημερίδα «Liberation», από το ιστορικό στέλεχος των Πρασίνων και της Αριστεράς, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, αλλά και ο ελληνικής καταγωγής μαέστρος Διονύσιος Δερβιτσιώτης-Μπουρνιάς, δηλώνουν «είμαστε όλοι Ελληνες Ευρωπαίοι».

Αποκαλώντας τον Τούρκο πρόεδρο «εκλεγμένο δικτάτορα» και εκτιμώντας πως η Τουρκία μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη, Κον Μπεντίτ και Μπουρνιάς εξηγούν ότι ο Ερντογάν αξιώνει παράλογες και επικίνδυνες απαιτήσεις στο Αιγαίο.

«Είμαστε όλοι Έλληνες Ευρωπαίοι» είναι ο τίτλος του άρθρου γνώμης για την ένταση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Παράλληλα, σημειώνεται ένα απόσπασμα από το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο οι αρθρογράφοι συγχαίρουν για τα μετρημένα, αλλά αποφασιστικά του λόγια και το γεγονός πως «δεν αφήνεται να παρασυρθεί από το παιχνίδι εξουσίας» της Τουρκίας. Την ίδια ώρα τονίζεται πως οι Έλληνες, έχοντας περάσει μια οδυνηρή οικονομική κρίση, έδειξαν πως θέλουν να παραμείνουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αναλυτικά το άρθρο γνώμης της «Liberation» για την Ελλάδα

«Είκοσι τέσσερις ώρες πριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017, ο Ερντογάν είχε προτείνει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης για την ελληνοτουρκική συνοριακή γραμμή με αυτό το καινοτόμο επιχείρημα: ”Πώς θα μπορούσαν τα νησιά του Αιγαίου να είναι ελληνικά, όταν η Τουρκία είναι σε απόσταση ακοής;”.

Από την Τρίτη, 11 Αυγούστου, δεκάδες τουρκικά στρατιωτικά πλοία, που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος ”Oruc Reis”, διασχίζουν τα νερά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κατά συνέπεια και της ευρωπαϊκής, στο Αιγαίο Πέλαγος.

Για να γίνει αντιληπτό το γεωπολιτικό ευφυολόγημα του Τούρκου προέδρου, είναι σαν ένας θορυβώδης γείτονας, ο οποίος, αφού ζήτησε επίσημα να καταλάβει ένα μεγάλο μέρος του διαμερίσματός σας με το πρόσχημα ότι η φωνή του ακούγεται μακριά, και ο οποίος κάνει τώρα κύκλους, με το όπλο στο χέρι, στο πεζοδρόμιό σας, πλησιάζοντας την μπροστινή πόρτα.

Απευθυνόμενος στο ελληνικό έθνος σε ένα μήνυμα του οποίου τα μετρημένα λόγια είχαν στόχο να υπογραμμίσουν την αυστηρότητα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε: ”Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα και τη δύναμη της διπλωματίας για την επίλυση ακόμα και των πιο σύνθετων προβλημάτων. Δεν θα είμαστε ποτέ εκείνοι που θα οξύνουν την κατάσταση. Ωστόσο, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο μια όψη της δύναμής μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη”.

Παρά τη λιτότητα που έχει εξαντλήσει τη χώρα, ενισχύοντας παράλληλα το κύριο νεοναζιστικό κόμμα και τη λαϊκίστικη ψήφο, η Ελλάδα έχει επιτύχει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι τόσο βαθιές, όσο και βίαιες. Αποδεικνύοντας ένα σπάνιο πολιτικό θάρρος με την επιβολή ενός lockdown πολύ νωρίς, μπόρεσε να διαχειριστεί την παρούσα πανδημία με υποδειγματικό τρόπο. Είναι μια κουρασμένη χώρα που πάλεψε για να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια όταν θλιβερά πάθη, της Αριστεράς και της Δεξιάς, υποστήριζαν πως το Grexit ήταν η μόνη λύση.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει δίκιο που δεν αφήνεται να παρασυρθεί από το παιχνίδι εξουσίας μιας Τουρκίας εμφανώς περισσότερο εναρμονισμένης με τους οθωμανικούς κώδικες του 19ου αιώνα παρά με εκείνους του 21ου, τους ευρωπαϊκούς. Αλλά υπάρχουν και όρια. Και αν ολόκληρη η Ευρώπη δεν επιβάλλει αυτά τα όρια για να εγγυηθεί την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, με ποια πνευματική πιρουέτα θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στους λαϊκιστές όλων των ειδών που καταγγέλλουν συνεχώς την Ευρώπη ως άχρηστη;

Στέλνοντας στρατιωτικές ενισχύσεις στο Αιγαίο, ο Εμανουέλ Μακρόν έσωσε την τιμή της Ευρώπης. Και η Γερμανία; Θα παραμείνει θεατής αυτής της εισβολής στον ευρωπαϊκό χώρο από έναν θλιβερό εκλεγμένο δικτάτορα που ήδη αναφέρεται στο νησί Καστελλόριζο ως ”Meis”;».