Μαγιορκίνης: Καταγράφονται πάνω από 50 ορφανά κρούσματα την ημέρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Τον έντονο προβληματισμό του για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, τόνισε ότι τα νέα κρούσματα προέρχονται από αλυσίδες μετάδοσης που δεν είναι κατανοητές. Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, καταγράφονται πάνω από 50 ορφανά κρούσματα την ημέρα, δηλαδή περιστατικά που δεν έχουν προκύψει από ιχνηλάτηση, άτομα που έκαναν οικειοθελώς τεστ ή εντοπίστηκαν με δειγματοληψία.

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως «στα μέσα προς το τέλος της άλλης εβδομάδας θα θέλαμε να δούμε -μετά τη λήψη και των νέων μέτρων- κάτω από 200 κρούσματα σταθερά».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, αναφέρθηκε στην πιθανότητα να εφαρμοστεί μοντέλο με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, κάτι που υλοποιήθηκε στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες.

Οπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (όπως και στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς), ενώ θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες 10-19 ετών. Οταν τα ημερήσια κρούσματα αρχίσουν να υποχωρούν, τότε σταδιακά θα επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.