Προβληματισμός επιστημόνων για το “κοκτέιλ” κορωνοϊού και ιού της γρίπης το χειμώνα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την ανησυχία τους, εκφράζουν οι επιστήμονες για το “κοκτέιλ” κορωνοϊού και του επερχόμενου ιού της γρίπης το χειμώνα.

Όπως επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο βιοπαθολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος “ο ιός παραμένει ο ίδιος, ίσως έχει λιγότερη μικρότερη μεταδοτικότητα επειδή λόγω διακοπών ο κόσμος είναι σε ανοιχτούς χώρους.

Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το χειμώνα όταν ο κόσμος μπει σε κλειστούς χώρους, τότε και με την έλευση του ιούς της γρίπης θα έχουμε αρκετά μεγαλύτερο πρόβλημα. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα με το δεύτερο κύμα, και θα έχουμε χειρότερες καταστάσεις”.

“Τα μέτρα μπορούν ακόμα να αποδώσουν. Να τηρήσουμε τα μέτρα κι αν χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, δεν ξέρω κατά ποσό αυτό το πράγμα μπορεί να μαζευτεί, μπορούμε όμως να κάνουμε ακόμα αρκετά πράγματα ώστε να μαζέψουμε την κατάσταση” τόνισε ο κ. Αποστολακόπουλος.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι “είμαστε σχετικά καλά σε σχέση με τις άλλες χώρες δεν ανησυχώ ακόμα εάν αντέξει το σύστημα υγείας με τα υπάρχοντα δεδομένα. Έχει εξοπλιστεί, και θεωρώ ότι θα αντέξει στη νέα δεύτερη φάση της πανδημίας που βρίσκεται εν εξελίξει. Ήρθε νωρίτερα αλλά περιμέναμε να έρθει και νωρίτερα”.

“Υπάρχουν διαφορετικά στελέχη του ιού, γι’ αυτό άλλοι άνθρωποι νοσούν άσχημα; Άλλοι ήπια άλλοι είναι ασυμπτωματικοί. Ο ιός είναι εδώ και είναι εδώ για να μείνει θα μείνει αρκετά χρόνια”. “Ο ιός θα προσαρμοστεί θα είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος για τους ανθρώπους και θα έχουμε το εμβόλιο” διευκρίνισε πάντως ο κ. Αποστολακόπουλος.