Δερμιτζάκης: Σε 15.000 μπορεί να ανέρχονται οι ασυμπτωματικοί φορείς στην Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα μέσα στην πανδημία, είναι οι ασυμπτωματικοί που βρίσκονται ανάμεσά μας και έχουν άγνοια ότι είναι μολυσμένοι. Αυτοί αποτελούν και την κύρια πηγή μετάδοσης του ιού, είπε σε τηλεοπτικό σταθμό ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε πως το καλό νέο είναι ότι μειώθηκαν τα κρούσματα και πήγαμε στα 150, ότι έχουμε μια σταθεροποίηση από 150 έως 250 κρούσματα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη μετάδοση αλλά σταθερή μετάδοση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι φαίνεται τα πρώτα μέτρα όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους να άφησαν αποτύπωμα με την μείωση των κρουσμάτων.

Η δήλωση που προκάλεσε αίσθηση είναι ότι ανάμεσά μας υπάρχουν «έως 15.000 ασυμπτωματικοί οι οποίοι κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι», είπε ο κ. Δερμιτζάκης και κάλεσε τους συνωμοσιολόγους που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού «να μη βλέπουν και πολλές ταινίες».

Ο ίδιος εκτίμησε πως αν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown. Σχετικά με το αν ο κορωνοϊός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε κάτι πιο δυνατό ο ίδιος απάντησε πως «θεωρητικά μπορεί».

Η επιστροφή από τις διακοπές

Ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως όσοι έρχονται από ταξίδι θα πρέπει τις πρώτες ημέρες να απομονώνονται και τονίζει πως το σημαντικό είναι να χτιστεί ένα βιώσιμο μοντέλο συμπεριφοράς το οποίο θα μας κρατήσει μέσα το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Το άνοιγμα των σχολείων

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής υπογράμμισε πως αν συνεχιστεί αυτή η πορεία με τα κρούσματα, «αρχίζω να βλέπω μια καλύτερη εικόνα αλλά θα ήθελα να υπάρξει σοβαρή μείωση στα κρούσματα και ειδικά στην κοινότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία διευκρινίζοντας πως δεν πρέπει να είναι τριψήφιος ο αριθμός και ιδανικά τα κρούσματα να είναι 40, 50 ή 60». Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, δήλωσε χθες ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου.