Νέο πακέτο μέτρων ύψους 2,4 δισ. ευρώ από το φθινόπωρο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Nέο φθινοπωρινό πακέτο μέτρων για την στήριξη της οικονομίας ύψους 2,4 δισ. ευρώ εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα.

Σε συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζονται μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση της απασχόλησης και τη στήριξη των εργαζομένων, υπό τον φόβο ενός νέου μεγαλύτερου κύματος απολύσεων και λουκέτων στην αγορά.

Παράλληλα, εξετάζεται νέα παράταση του μέτρου των ελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από τη μείωση των ενοικίων, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για έκτακτες μειώσεις στη φορολογία, οι οποίες θα αφορούν συγκεκριμένους κλάδους που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Στο “πακέτο” του Σεπτεμβρίου θα περιληφθούν:

– η γ΄ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με διαθέσιμο κονδύλι τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ

– η παροχή φτηνού χρήματος για κεφάλαια κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των 3,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

– η πιθανή χρονική επέκταση του πλαισίου για το “ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ” ως το τέλος του έτους, αν και η ως τώρα η ανταπόκριση είναι “χλιαρή”

– η εξέταση της επέκτασης του πλαισίου για την αναστολή συμβάσεων και πέρα από το Σεπτέμβριο. η ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης για φόρους και εισφορές, που “πάγωσαν” στην περίοδο της καραντίνας και τελικά θα “απλωθούν” σε ορίζοντα ως και το τέλος του 2022.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου επιβολής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο “τουριστικό πακέτο”

Ο λόγος για τον μειωμένο ΦΠΑ (από το 24% στο 13%) που ισχύει για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020 στις μεταφορές, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά αλλά και τη μείωση στο τουριστικό πακέτο από 80/20 ( δηλαδή 80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.
Facebook