Μεγαλώνει η ανησυχία μετά το νέο άλμα των κρουσμάτων κορωνοϊού – Σκέψεις για νέα μέτρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί την συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, μετά το ρεκόρ των 269 νέων μολύνσεων που ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες μέρες, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη νέα σύσκεψη για τον κορωνοϊό υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, υπογράμμισε πως “βρισκόμαστε στα όρια του συναγερμού, καθώς τα κρούσματα είναι σταθερά στα 200 και τόνισε ότι την στιγμή έχουμε ομάδα ατόμων που κυκλοφορούν και είναι ασυμπτωματικοί, χωρίς να το γνωρίζουν.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος συζητούνται μεταξύ άλλων το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών, η οριζόντια χρήση μάσκας, το κλείσιμο μπαρ, εκδηλώσεων κλπ ενώ έκανε έκκληση προς του πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα υπάρχοντα μέτρα.

Ο Επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος μιλώντας χθες στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ, απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στα περισσότερα τεστ, αλλά και στο αυξημένο ιικό φορτίο που υπάρχει στη χώρα μας σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξέφρασε την ανησυχία του για τον αριθμό των 269 κρουσμάτων, λέγοντας ότι έχει «μια επιμονή» να είναι πάνω από 200. Σημείωσε ωστόσο ότι θα ήθελε να δει και την επόμενη μέρα για να βεβαιωθεί για αυτήν την «ανησυχητική, μικρή αυξητική τάση».

Με φόντο την αυξητική τάση των κρουσμάτων των τελευταίων 24ωρων, αλλά και ενόψει της μαζικής επιστροφής των αδειούχων του Αυγούστου, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί και νέα περιοριστικά μέτρα, πέραν όσων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ κατά τόπους.

Μιλώντας στο Open, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας ανέφερε πως τα σχολεία «θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι υπό συζήτηση. Την Πέμπτη θα καταλήξουμε στο πώς θα προσέλθουν οι μαθητές στα σχολεία και θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες. Έχουμε λίγη δουλειά μπροστά μας. Δεν μπορούν τα παιδιά να μείνουν χωρίς Παιδεία. Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ηλικιακά ομάδα στην πανδημία. Μεταδίδουν λιγότερο και προσβάλλονται λιγότερο».

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα «οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και προσβάλλονται από τον κορωνοϊό. Ο ΠΟΥ μας λέει ότι είναι ασφαλές για ένα παιδί να φοράει τη μάσκα από την ηλικία των τριών ετών και πάνω. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη από ποια τάξη. Θα το αποφασίσουμε την Πέμπτη με βάση τις εισηγήσεις των παιδιάτρων μας». Όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και δασκάλους.