Μαγιορκίνης: “Η Ελλάδα βιώνει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων συνεπάγεται ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού”, δηλώνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος επισημαίνει ότι ότι είναι πιο ήπιο από το πρώτο.

Ο καθηγητής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA, είπε χαρακτηριστικά: Δεν βλέπουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Είναι ήπιο γιατί λήφθηκαν στοχευμένα μέτρα σε διάφορα μέρη” σημείωσε, προσθέτοντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα επανεξεταστούν στο τέλος της εβδομάδας.

Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, ανέφερε ότι ” το θέμα είναι πόσο σταθερή είναι η κατάσταση που βρισκόμαστε. Θα θέλαμε να μην είναι αυξητικές οι τάσεις κρουσμάτων και να συρρικνώνονται. Προς το παρόν αυτό, ωστόσο δεν είναι ορατό. Να δούμε πώς θα κινηθούν τις επόμενες μέρες”.

Μπορεί να επιβληθεί γενικευμένη χρήση μάσκας

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, είπε, ότι αυτά θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη δυνατότητα μείωσης της πυκνότητας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Καταστήματα εστίασης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί, εάν χρειαστεί, γενικευμένη χρήση μάσκας.

“Η επιβολή γενικευμένης χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, θα ήταν όχι γιατί μεταδίδεται πολύ ο ιός στους εξωτερικούς χώρους, αλλά για να αυξήσουμε την προσήλωση στη χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους” υποστήριξε.

Σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τόνισε, πώς κατά 90%, αυτή θα λάβει χώρα κατά την προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, πως “αν θα παραταθεί η έναρξη για μια εβδομάδα, μπορεί να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, να επισπεύσει τη συρρίκνωση ή τη σταθεροποίηση της νόσου”.

“Θα μπορούσε το άνοιγμα των σχολείων να πάει μια εβδομάδα αργότερα ή να γίνει τμηματικό άνοιγμα, εάν έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων ή αυξημένη επιδημιολογική κινητικότητα. Όμως αυτά είναι plan b και plan c. Κατά 90% τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου” ανέφερε.

Ακόμα, άφησε ανοιχτό ενδεχόμενος κάποιας “επιδιορθωτικής κίνησης στην Αττική” όπως “καλύτερη επιτήρηση των μέτρων”, λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που σημειώθηκαν στο νομό το τελευταίο διάστημα. “Με καλύτερη επιτήρηση, το οποιοδήποτε μέτρο θα διπλασιάσει την αποδοτικότητά του” εξήγησε.