Νέο παραλήρημα Ερντογάν: “Η Ελλάδα θα είναι μόνη της απέναντι στον τουρκικό στόλο”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Όποιες χώρες ρίχνουν την Ελλάδα μπροστά στον τουρκικό στόλο δεν θα είναι δίπλα της κατά την διάρκεια οποιουδήποτε προβλήματος. Η Ελλάδα θα είναι μόνη της”.

Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα από το νέο – εκτός τόπου και χρόνου – παραλήρημα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του έσπευσε να δηλώσει ότι “η στάση της Ελλάδας είναι απαράδεκτη και οδηγεί τον εαυτό της στο χάος”, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα ανανεωθεί η τουρκική NAVTEX μετά τις 27 Αυγούστου.

“Για οτιδήποτε προκύψει στην περιοχή”, είπε, “υπεύθυνη θα είναι η Ελλάδα και η χώρα που θα πάθει τη μεγαλύτερη ζημιά θα είναι πάλι η Ελλάδα», προσθέτοντας ότι η «η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα βήματα που κάνει με το Oruc Reis και με τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή».

“Η Ελλάδα”, συνέχισε, “δεν έχει δικαίωμα να κηρύξει NAVTEX στην περιοχή. Αυτή είναι μια δύστροπη κίνηση της Ελλάδας. Με την στάση της αυτή, που είναι εναντίον στις σχέσεις καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου, έριξε τον εαυτό της σε ένα χάος το οποίο δεν θα μπορεί να βγει μόνη της».

Και νέα NAVTEX για άσκηση νοτίως της Κρήτης

Συνεχίζει να ανεβάζει την ένταση στη Μεσόγειο η Τουρκία καθώς εξέδωσε νέα Navtex για ασκήσεις νότια της Κρήτης.

Η Navtex με αριθμό 1069/20 έχει ισχύ από τις 5 τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου έως τις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας.

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση στις θαλάσσιες ασκήσεις θα συμμετάσχουν και «συμμαχικές μονάδες».

Η νέα τουρκική παραβατική ενέργεια έρχεται λίγο μετά την απάντηση της Αθήνας και την αναγγελία αεροναυτικής άσκησης, η οποία περιλαμβάνει και έκταση στην οποία δραστηριοποιείται το «Ορούτς Ρέις».

Ο “καλός γείτονας” μας κ. Ακάρ

Εξάλλου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αναφερόμενος στην NAVTEX της Ελλάδας δήλωσε ότι «δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας και στους κανόνες ναυσιπλοΐας μια τέτοια κίνηση, η οποία όπως είπε “προκαλεί κινδύνους για τις ασφαλείς διελεύσεις πλοίων και αυξάνει την ένταση στην περιοχή”.